Kalles også Thyroid, naturlig stoffskiftehormon, naturlig skjoldbruskkjertelhormon, naturlig tyroksin, fullhormonell behandling, NDT (Naturally Desiccated Thyroid) eller DTE (Desiccated Thyroid Extract)

For dem som fungerer dårlig på syntetiske medisiner finnes det en annen hormonell behandling.

Denne medisinen er den første som ble funnet opp for å behandle lavt stoffskifte. Den ble utviklet i USA i 1890 og ble tatt i vanlig bruk både i USA og Europa allerede i 1891.

Kort fortalt består medisinen av tørkede, oppmalte griseskjoldbruskkjertler. Dog har den også blitt laget med skjoldbruskkjertler fra sau og kyr, særlig fordi en del religioner har forbud mot å spise gris i noen form. Det oppmalte pulveret blir da blandet med fyllstoffer slik at det lettere skal bli tatt opp i kroppen (som de fleste tabletter) og gjort om til piller med stabile doser av hormonet.

Denne formen for medisin var det som ble gitt til alle hypothereosepasienter frem til ca 1970, både i Norge og i resten av verden, fordi det var det eneste som fantes.

Fordelen med bio-identisk hormonbehandling er at du får hele hormonet du mangler, ikke bare T4 eller T3. Du får også T2, T1 og T0 som kroppen ellers lager selv når stoffskiftet fungerer samt Kalsitonin (et hormon som inngår i benstoffskiftet og som begrenser bentap). Hormonene er bundet i thyroglobulin, et stoff kroppen kjenner bedre igjen og kan nyttiggjøre seg på en annen måte. De inneholder omtrent 25 % T3 og  rundt 75 % T4.

Det finnes flere merker bio-identisk hormon: Armour Thyroid (Forest Laboratories, USA), Thyroid (ERFA, Canada), Nature-Throid (RCL, USA) og Thyroid-S (Thailand). De to første er de som er vanligst i bruk i Norge og som du som regel vil få ut på ditt lokale apotek. Det er litt forskjellige tilsetningsstoffer i disse merkene.

Hvordan kan jeg få bio-identiske hormoner?
Bio-identiske hormoner må man få på en egen type resept. Legen må skrive resepten på et registreringsfritaksskjema. Dette må sendes inn til Legemiddelverket for godkjenning. Dette kan ta alt fra et par dager til et par uker. Etterpå vil man kunne få ut det man trenger på resepten i ett år før det må nytt registreringsfritaksskjema til og ny søknad. Mange leger er ikke klar over at dette finnes, eller er skeptiske til å skrive det ut.

Ulempen er at fordi dette er medisiner som ikke går under vanlig registreringsordning, må pasienten betale alt selv. Det kan dreie seg om mange tusen kroner hvert år. For oppdaterte priser, trykk her

Bio-identisk tyroxin fungerer ikke for alle, men mange som har gått lenge på Levaxin (T4), og fremdeles sliter med symptomer som ikke forsvinner, får en merkbar forandring til det bedre når de prøver bio-identiske preparater.

Det er ikke rapportert om særskilte bivirkninger av bio-identisk behandling. Husk at bio-identisk tyroxin er godt utprøvd. Det har vært i bruk i over hundre år.

NB! Formelen for Armour Thyroid ble endret i 2008/2009 og fyllstoffet ble erstattet med et annet.

Det er fyllstoffene som er forskjellige i Armour og Erfa. Virkestoffene har alltid vært og vil alltid være de samme.

Thyroid Erfa mangler derfor noe av fyllstoffene som Armour har, og man bør derfor ta tablettene med bittegranne sukker (kvart teskje). Det er vanlig med f eks laktose eller andre sukkertyper i medisiner for at de lettere skal tas opp av kroppen.

For en del pasienter som har gått på Armour i årevis – kanskje flere tiår – har den nylige endringen i formelen det ført til alvorlige bivirkninger som: å bli hypothyroid igjen, få binyretretthet, hjerteflimmer og en del andre symptomer. Men, for andre fungerer Armour utmerket, selv etter at formelen ble endret. Den eneste måten å finne det ut på, er å prøve seg fram.

Dosering:
Det har vært benyttet vektenheten Grain fra gammelt av. En Grain i denne sammenheng er enten 60 eller 65mg (milligram)
Et µg (mikrogram) er en milliontedels gram.
I ett grain er det 38µg T4, 9µg T3.

For Erfa Thyroid er det litt annerledes.
Tablettstyrken 60mg inneholder 35µg T4 + 8µg T3.
Tablettstyrken 125mg inneholder 73µg T4 + 17µg T3.
I praksis er forskjellen fra de andre så liten at den er umerkelig.

For noen fungerer det best å ta medisinen om morgenen. Da bør den tas på tom mage minst en halv time før frokost og minst en time før man drikker kaffe. For andre er det bedre å ta medisin om kvelden. Atter andre fungerer best med å dele opp dosen utover dagen. Og så går det altså an å ta bio-identiske hormoner sublingualt, altså la tabletten løse seg opp under tungen istedet for å svelge den.

Andre typer/merker:

Thyro-Gold
Skapt av avdøde Dr.John C. Lowe. Hans kone produserer og selger det fremdeles.
Det er et reseptfritt preparat.
Inneholder 300mg thyroidpulver av kukjertler fra New-Zealandske frittgående dyr, og 25 mg Coleus Forskohlii som skal bedre virkningen. Det er en plante brukt i Ayurvedisk medisin og inneholder Forskolin, som har vist effekt på hjertet og utvidelse av blodårer slik at blodtrykket senkes, men er brukt tradisjonelt mot en rekke andre indikasjoner. Også lavt stoffskifte.
Forskolin varierer i farge etter årstiden og det gjør tablettene også
Effekten av Thyto-Gold har vært sammenlignet med 25µgT3 eller 1Grain NDT, men føles av noen sterkere.
Finnes også i 150mg.

Nutri-Meds / Metavieve
http://www.the-natural-choice.co.uk/…
Også et reseptfritt preparat av tørket svinekjertel.
Fremstår i følge produsenten nå i forbedret utgave i 265mg styrke.

Armour vs. Other Brands (NDT, T3, etc)

IMG_1351

 

 

Why Forest Labs had gotten away with a “newly formulated” Armour that is causing so many problems


http://thyroid.about.com/b/2010/09/21/forest-labs-scandal-thyroid.htm

http://thyroid.about.com/od/thyroiddrugstreatments/a/armour-reformulation.htm

http://www.nature-throid.com/

http://www.armourthyroid.com/

http://www.erfa-sa.com/Thyroid/english/mono_en.html

Les mer:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/08/01/are-synthetic-thyroid-drugs-like-synthroid-actually-making-your-condition-worse.aspx

http://www.healio.com/endocrinology/highlights-from-endo-2013/desiccated-thyroid-extract-a-safe-alternative-to-levothyroxine-in-hypothyroidism

Relis, database for farmasøyter, utredning om bruk av bio-identisk hormon sammenlignet med Levaxin
http://relis.arnett.no/Utredning_Ekstern.aspx?Relis=4&S=4730

Komparativt studie mellom bruk av bio-identisk hormon versus Levaxin viser at bio-identisk hormon gjør at pasientene går mer ned i vekt enn på Levaxin
http://www.thyroid.org/wp-content/uploads/publications/clinthy/volume25/issue6/clinthy_v256_122_124.pdf