Fluor, som brukes stort sett i all tannkrem, og som mange tar i form av fluortabletter, forstyrrer jod-metabolismen. Stoffskiftehormonene som lages i skjoldbruskkjertelen, og som hver eneste celle i kroppen er avhengige av for å kunne fungere, lages av at jodadomer henges på et tyrosin-atom. Det er dermed viktig at jod-metabolismen fungerer som den skal for at stoffskiftet skal kunne reguleres ordentlig.

Fluor har tidligere blitt brukt for å bremse ned en overaktiv skjoldkjertel. Fluor blir ikke lenger brukt til det formålet, mest fordi det finnes andre og sterkere medisiner for dette. Men da det ble brukt var doseringen på 2-3 milligram, det samme man får dersom man tar fluortabletter, pusser tennene mye med fluortannkrem og bruker munnskyllevann med fluor, og om man får det i drikkevannet. I Norge tilsetter man ikke fluor i drikkevann. Likevel har ca 5-600 000 nordmenn drikkevann fra egne brønner eller private kilder. Der sjekkes ofte ikke om det er for mye fluor i mineralgrunnlaget der vannet kommer fra. At og til kan det skje at vannet vasker bort lagene i fjell slik at et fluor-rikt lag blir eksponert. Fluor finnes ikke naturlig i ren form, men bindes opp i flere mineraler.

Fluor bryter ned enzymsystemet og forstyrrer progressivt G-reseptorene, som er byggesteinene til kropppens hormonreseptorer.

Man har visst i over femti år at fluor bremser ned thyroidfunksjonen. Likevel har vel de færreste pasienter med lavt stoffskifte fått beskjed av legen sin om å holde seg unna fluor.

Ifølge en rapport skrevet av National Research Council of the National Academies i USA i 2006 er «…fluor et forstyrrende element som i vid forstand endrer normal endokrin funksjon».

Den endrede funksjonen forårsaket av fluor kan ha en innvirkning på skjoldkjertelen, biskjoldkjertlene, bukspyttkjertelen, pinealkjertelen og binyrene.

Overraskende små mengder fluor kan ha en negativ effekt på thyroidfunksjonen. Og fluor akkummulerer i skjoldkjertelen mer enn noe annet vev i kroppen. Ganske farlig når skjoldkjertelen også er den biten av kroppen som er mest sensitiv for nettopp dette stoffet. Særlig hos de som har jodmangel er den negative effekten av flour på thyroidfunksjonen farlig.

En del thyroideapasienter må ta T3 eller bio-identiske hormoner for å føle seg bra – sannsynligvis fordi de har et konverteringsproblem., dvs de klarer ikke å konvertere T4 til T3. Fluor har en negativ effekt også på denne funksjonen. Og som om ikke det skulle være nok – fluor kan skade DNA.

Så – vær forsiktig med å bruke fluortannkrem, fluorskyllevann og fluortabletter dersom du vet at du kan ha problemer med stoffskiftet. Tannkrem uten fluor er å få kjøpt på nett, apotek og en del grønnsaksbutikker, faktisk.

Lenker:
http://newsvoice.se/2014/09/01/forskare-varnar-for-fluor-till-barn-medvetenheten-dampas/

http://thyroid.about.com/od/drsrichkarileeshames/a/fluoridechange.htm

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/08/13/fluoride-and-thyroid-dysfunction.aspx

http://www.fluoridealert.org/about/

http://www.rifeenergymedicine.com/greentea.html