Hypertyreose (ofte kalt «høyt stoffskifte») er den medisinske betegnelsen på en overaktiv skjoldbruskkjertel. Hyper = overdreven. Hos mennesker med hyperthyreose produserer skjoldbruskkjertelen for mye skjoldkjertelhormon. Når dette skjer, er kroppens stoffskifte økt, noe som kan føre til en rekke symptomer.

Hva er skjoldbruskkjertelen?

Skjoldkjertelen er en sommerfugl-formet kjertel i midten av halsen, som ligger under strupehodet , ved strupehodet, ovenfor kragebeinet. Skjoldbruskkjertelen produserer to hormoner, triiodothyronine, T3, og tyroksin, T4, som regulerer hvordan kroppen bruker og lagrer energi. Det kalles også kroppens metabolisme.

Skjoldbruskkjertelen styres av en kjertel i hjernen, som heter hypofysen. Hypofysen produserer skjoldbrusk stimulerende hormon, TSH, som stimulerer skjoldbruskkjertelen til å produsere T3 og T4.

 

Årsaker til hypertyreose

Graves sykdom er den vanligste årsaken til hypertyreose. Det er ikke klart hvorfor Graves utvikles hos noen mennesker, selv om man ser at den er mer vanlig i visse familier.

Postpartum Tyreoiditt kan også føre til forhøyet stoffskifte

Hos personer med Graves sykdom er det slik at immunsystemet produserer et antistoff som stimulerer skjoldbruskkjertelen til å produsere for mye skjoldkjertelhormon. Dette er mest vanlig hos kvinner i alderen 20 og 40 år, men kan oppstå i alle aldre hos menn eller kvinner. Skjoldbruskkjertelen forstørres, kalles for struma, og kan noen ganger produsere store mengder skjoldkjertelhormon, såkalt toksisk knutestruma eller en enkelt toksisk knute på kjertelen. Dette skaper symptomer på hypertyreose.

NB! Vær også klar over at enkelte former for autoimmun tyreoiditt som forårsaker LAVT stoffskifte, som Hashimotos, kan manifestere seg først med forhøyet produksjon av stoffskiftehormoner, dvs at man kan få høyt stoffskifte før det blir lavt! Det er derfor meget viktig å være sikker på at diagnosen er korrekt, og at man får hyppig oppfølging av lege og tar blodprøver ofte for å følge med!

Lang tids overdosering med tilskudd av jod kan føre til hypertyreose. Dersom man bruker medisiner for lavt stoffskifte kan overdosering med dette gi hypertyreosesymptomer.

Tyreotoksikose eller tyreotoksisk krise

Dette er sjeldne tilstander, men dersom de oppstår er de akutte og livstruende og det er nødvendig med umiddelbar sykehusinnleggelse og behandling. En tyreotoksisk krise betyr at kjertelen helt plutselig begynner å produsere massive mengder stoffskiftehormon, og dette gir sterke symptomer som mental forvirring, meget høy puls og arterieflimmer, bevisstløshet, uro, forvirring og angst og feber. Blant kjente årsaker til denne tilstanden er virusinfeksjoner, manglende eller utilstrekkelig behandling av allerede kjent hypotyreosetilstand, traumer, kirurgiske inngrep, radiojodbehandling og ulike former for stress.

Øyeproblemer og Graves 

Noen mennesker utvikler øyeproblemer som kalles Graves ophthalmopathy eller orbitopathy, som fører til tørre, irriterte eller røde øyne, og i alvorlige tilfeller kan føre til dobbeltsyn. Andre utvikler hevelse bak eller rundt øynene som fører til at øynene buler ut, eller betennelse i muskler i øyelokkene som kan føre til store øyelokkåpninger. De mer alvorlige manifestasjoner av Graves øyesykdom er uvanlige, bortsett fra hos røykere. I sin mest alvorlige form, kan personer med Graves ophthalmopathy utvikle betennelse i de optiske nervene, noe som kan resultere i tap av syn. Selv om slike utstående øyne kanskje er et av de mer kjente symptomene på Graves er det ikke særlig vanlig – bare rundt 5% av de med denne sykdommen får øyeproblemer. Det vil likevel si rundt 300 nye pasienter på landsbasis hvert år med hypertyreoserelaterte øyeproblemer, og for en del slike pasienter kan det være nødvendig med langvarig behandling over flere år, operasjoner og årlig sjekk.

 

Hvordan oppstår hyperthyreose?

En eller flere skjoldbruskkjertelknuter, det vil si  små vekster eller klumper i skjoldbruskkjertelen, kan produsere for mye skjoldkjertelhormon. Det kalles da en varm knute, en giftig knute, eller når det er mer enn én, giftig struma.

Betennelser, tyreoiditter, en vanlig årsak til hyperthyreose. De deles vanligvis inn i subakutt eller kronisk tyreoiditt. Subakutt tyreoiditt utløses som regel av virusinfeksjon og fører til en generell betennelse i kjertelen. Kronisk tyreoiditt kalles også Hashimotos syndrom og fører til lavt stoffskifte

Smertefri, «silent eller lymfatisk», tyreoiditt og postpartum tyreoiditt er lidelser der skjoldkjertelen blir midlertidig betent og frigjør skjoldkjertelhormoner i blodet, og forårsaker hypertyreose.

Postpartum tyreoiditt kan oppstå flere måneder etter fødsel, men kan også oppstå etter en abort. Hyperthyroide symptomer kan vare i flere måneder, ofte etterfulgt av flere måneder med hypothyroide symptomer som tretthet, muskelkramper, oppblåsthet og vektøkning.

Subakutt tyreoiditt er antatt å være forårsaket av et virus. Det fører til en smertefull, øm og forstørret skjoldbruskkjertel. Skjoldkjertelen blir betent og frigjør skjoldkjertelhormoner i blodet, hypertyreosen bedrer seg når virusinfeksjonen forsvinner, og kan også bli etterfulgt av flere måneder med hypothyroide symptomer.

 

Dersom du tar for mye skjoldkjertelmedisiner for hypotyreose, kan du bli hyperthyroid.

IMG_1528

Hypertyreosesymptomer

De fleste mennesker med hypertyreose har symptomer, inkludert én eller flere av følgende:

  • Angst, irritabilitet, søvnvansker
  • Svakhet. Spesielt i overarmene og lårene, noe som gjør det vanskelig å løfte tunge gjenstander eller i trapper eller å reise seg fra en stol
  • Skjelving i hendene
  • Svetter mer enn normalt, vanskeligheter med å tolerere varmt vær
  • Raske, kraftfulle, eller uregelmessige hjerteslag
  • Trøtthet
  • Vekttap på tross av et normalt kosthold, eller økt appetitt
  • Hyppige avføringer

I tillegg får noen kvinner uregelmessig menstruasjon eller slutter å menstruere. Dette kan være forbundet med infertilitet. Menn kan utvikle forstørrede eller ømme bryster, eller erektil dysfunksjon, noe som løser seg når hypertyreosen er behandlet.

 

Å få diagnose

Hypertyreose diagnostiseres ved blodprøver som måler mengden av skjoldkjertelhormon og thyroid-stimulerende hormon, TSH. Vanligvis er skjoldkjertelhormonnivået, FT4, høyt og TSH er lavt. Antistofftester bør også tas, disse kalles TRAS eller TSI. En skjoldbruskkjertel scanning kan også anbefales for å fastslå årsaken til hypertyreose, om det er  Graves sykdom, toksisk nodulær struma eller tyreoiditt.

diagnosr prøver oversikt

For informasjon om behandlingsmuligheter les her

 

Lenker

Norsk

Oversiktsartikkel Onlinelegen

Norsk medisinsk leksikon om hypertyreose

Norsk Legemiddelhåndbok

Metodebok for indremedisinere

Legevakthåndboken (om akutt hypertyreose bl a)

 

Engelsk

Pasientbrosjyre fra American Thyroid Association

Pasientforum om å leve med Graves

Wikipedia om Graves

Fra Helsebiblioteket – leger har skrevet en grundig innføring for pasienter om hypertyreose

Mary Shomon, spørsmål og svar

Psykiatriske manifestasjoner i pasienter med Graves
Mary Shomon har skrevet bok om å leve godt med hypertyreose

Nok et pasientforum

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre