av Michael B. Schachter, MD, FACAM

http://www.mbschachter.com/hypothyroidism.htm

 

Introduksjon

En av de mest underdiagnostiserte helseproblemene i USA blir kalt “den uventede sykdommen” og er årsaken til utallige symptomer blant barn, ungdom og voksne. Problemene skyldes en underaktiv skjoldbruskkjertel. Hvilke plager karakteriserer en underaktiv skjoldbruskkjertel? Mange pasienter opplever at de har lite energi, er utmattet og trøtt, spesielt om morgenen. Vanskeligheter med å gå ned i vekt, en følelse av kulde – spesielt på hender og føtter – depresjon, sløv tankegang, hodepine, opphovning av ansiktet og en generell tendens til å holde på væske i kroppen, tørr og grov hud, sprø negler og kronisk forstoppelse er også vanlig. Blant kvinner er vanlige symptomer menstruasjonsproblem – som PMS og ureglemessig mens – inkludert kraftig mens og fruktbarhetsproblemer. Folk med underaktiv skjoldbruskkjertel kan også føle stivhet i ledd, muskelkramper, kortpustethet under anstrengelse og smerter i brystet. Husk at en person med lavt stoffskifte ikke behøver å ha alle disse symptomene. Noen ganger oppleves kun noen få.

Hvor i kroppen er skjoldkjertelen, og hvilken nytte gjør den? Den består av to små lapper som er sammenføyd og befinner seg foran på halsen, rett under strupehodet/adamseplet. Skjoldkjertelen er ansvarlig for å regulere hastigheten av en rekke metabolske prosesser i kroppen og innvirker dermed på alle organene. Den er en stoffskiftestimulator som kan sammenlignes med gasspedalen i en bil. Normal vekst krever normal skjoldkjertelfunksjon. Når denne kjertelen ikke fungerer som den skal, hemmes organene, og alle funksjoner blir mindre effektive.

Når skjoldkjertelen fungerer som den skal, bruker den aminosyra tyrosin og elementet jod for å lage hormonet kalt tyroksin eller T4. Tyroksin kalles T4 fordi det inneholder fire jodatomer. Hvis en person ikke får nok jod via maten, får vedkommende forstørret skjoldkjertel. Tilstanden kalles struma og er symptom på en underaktiv skjoldkjertel eller på det som kalles hypotyreose. Det aktive hormonet dannes fra T4 og kalles trijodtyronin eller T3, dvs. at det har tre jodatomer.

T3 er det viktigste skjoldbruskkjertelhormonet fordi det er mer aktivt enn T4. T4 dannes i skjoldbruskkjertelen og blir deretter omdannet til det aktive hormonet T3 utenfor kjertelen i perifere vev. Under spesielle omstendigheter som stress kan skjoldbruskkjertelen produsere tilstrekkelig mengder T4, som da opprettholder normale blodverdier, men samtidig kan omdanningen til T3 bli hemmet, slik at det dannes for lite T3. Under slike forhold vil pasienten ha symptomer på hypotyreose til tross for normale blodverdier av T4.

Dette kan igjen føre til at symptomer på en underaktiv skjoldkjertel blir oversett.

 

Konvensjonell diagnose

I introduksjonen snakket jeg om produksjonen at tyroksin (T4) i skjoldkjertelen og dens konvertering til T3 utenfor skjoldkjertelen i perifere vev. Et hormon fra hypofysen som ligger midt i hjernen, kontrollerer produksjon og utslipp av T4 fra skjoldbruskkjertelen. Dette kalles tyroideastimulerende hormon eller TSH. Hvis det er lite T4 i blodet, øker hypofysen produksjon av TSH og slipper dette ut i blodet, slik at TSH kan stimulere skjoldkjertelen til å produsere mer T4. Konsentrasjonen av T4 i blodet gir signal til hypofysen om å redusere utskillelsen av TSH, dvs. at det skjer en negativ tilbakekobling. Hvis en person har vanskeligheter med å danne nok T4 på grunn av jodmangel eller av andre grunner, kan man forvente å finne økt konsentrasjon av TSH. I slike tilfeller fortsetter hypofysen å skille ut mer TSH, slik at skjoldkjertelen stimuleres til å produsere mer T4. Hvis blodet inneholder lite av både T4 og TSH, kan det indikere at hypofysen har problemer med å danne nok TSH, hvilket igjen kan føre til lavere produksjon og utskillelse av T4.

Hvordan diagnostiseres hypotyreose i konvensjonell medisin? Dessverre er diagnosen kun basert på blodprøver. Denne praksis gjelder både for allmennpraktiserende leger, men også for spesialiser i indremedisin, som på fagspråket kalles endokrinologer.

Vanligvis blir T3 og TSH målt i blodet. I tillegg måles også et protein som binder T4, og deretter beregnes konsentrasjonen av fritt og ubundet T4. Hvis en pasient har normalt nivå av TSH og normale verdier av fritt T4, vil de fleste leger fortelle at vedkommende ikke har hypotyreose, uansett om flere kliniske tegn og symptomene på sykdommen forekommer.

Jeg mener at denne måten å tenke på ikke er korrekt og at blodprøver alene ikke kan avsløre alle tilfellene av hypotyreose. Dermed vil flere tilfeller gå u-medisinert uten å få adekvat medisinsk hjelp.

Hvis et tilfelle av hypotyreose ikke kan diagnostiseres ved vanlige blodprøver, hvordan kan det da diagnostiseres? Før det ble vanlig med blodprøver, innhentet observante klinikere/leger pasientens medisinske historie, inkludert detaljer fra pasientens familie. Deretter ble det gjennomført en komplett medisinsk spørreundersøkelse av pasienten. Slik var legen i stand til å stille diagnosen hypotyreose. Senere ble det basale hvilestoffskiftet målt med spesielle instrumenter. Først senere tok man blodprøver i bruk. Man målte proteinbundet jod eller PBI (T4), TSH og til og med T3 ved hjelp av spesielle radioaktive teknikker. I stedet for å bruke blodprøver som supplement til diagnosen, begynte flere leger å stole kun på blodprøvene.

For å kunne stille en riktig diagnose på hypotyreose må imidlertid legen gjøre som tidligere: Lete etter de medisinske årsakene, diskutere symptomer og tegn og stille spørsmål til pasienten, samt måle kroppstemperaturen.

 

Full diagnose

Hva er det med den medisinsk bakgrunnen som gjør hypotyreose sannsynlig? En indikasjon får man ved å undersøke spedbarn og følge utviklingen de neste årene. En høy fødselsvekt (over 4 kg) kan tilsi et lavt stoffskifte. Spedbarn som får tenner uvanlig tidlig eller sent, går tidlig eller sent, kan ha en underfunksjon i skjoldkjertelen. Hyppige ørebetennelser, infeksjoner, forkjølelser, lungebetennelser, bronkitt eller andre infeksjoner kan også være symptomer på hypotyreose. Problemer på skolen, inkludert vanskeligheter med konsentrasjon, unormal trøtthet – spesielt etter å ha stått opp om morgenen – og dårlig fysiske yteevne er alle symptomer som antyder hypotyreose. Ikke glem at en person med lavt fungerende skjoldkjertel kan ha bare noen få av disse symptomene. Man trenger ikke ha dem i det hele tatt for å ha et for lavt stoffskifte. I puberteten ser vi ofte problemer i skolen med trøtthet, noe som ofte forverrer seg om morgenen og blir litt bedre utpå dagen. Blant ungdom lider ofte jenter av uregelmessig menstruasjon, premenstruelle syndromer og smertefulle menstruasjon. Det er også vanlig med rus- og alkoholmisbruk.

Hypotyreose kan gi symptomer hele livet, inkludert hodepine, migrene, bihulebetennelser med påfølgende rennende nese, synsforstyrrelse, hyppige luftveisinfeksjoner, svelgeproblem, hjertebank, fordøyelses-, luft- og avføringsproblemer, forstoppelse, diaré, hyppige urinveisinfeksjoner, barnløshet, angst, redusert sexlyst og søvnforstyrrelser hvor personen til tider trenger å sove 12 timer eller mer per døgn. Andre indikasjoner kan være intoleranse overfor kulde og/eller varme, dårlig blodsirkulasjon, Raynauds syndrom (hender og føtter blir hvite i kulde), allergier, astma, hjerteproblem, mild eller ondartet svulst i bryst og livmor, fibromyalgi, tørr hud, kviser, ødemer, hukommelsestap, depresjon, humørsvingninger, ledd- og muskelsmerter.

Slike symptomer bør ses i sammenheng med familiens sykehistorie og sjekkes også hos familiemedlemmer. Spesielt bør det legges vekt på tilfeller av hypotyreose hos foreldre eller søsken. Lavt stoffskifte i en familie og tidligere tilfeller av tuberkulose gir økt sannsynlighet for hypotyreose.

Undersøkelser hos legen viser ofte at pasienten har tørt, flisete og tynt hår, og ofte mangler ytre øyebryn. Under øynene er man ofte oppblåst eller opphovnet. Også tungen kan være tykk, huden grov, tørr og skaller av med spor av kviser. Huden kan også være gulrotfarget på grunn av et høyt karotennivå (fordi karoten ikke omdannes videre til vitamin A). Andre symptomer er sprukne negler som brekker lett, forstørret skjoldkjertel, overvekt eller for lav vekt, hender og føtter som ofte er kalde å ta på, reflekser som er enten sløve eller borte, lav puls selv om pasienten ikke er spesielt veltrent.

 

Basaltemperaturmåling

For å stille en mest mulig nøyaktig diagnose på lavt stoffskifte bør legen vurdere pasientens og vedkommendes familiehistorie, basert på grundige samtaler. Dessuten bør pasientens basale kroppstemperatur måles. Dette er ganske enkelt å gjøre selv. Mål temperaturen ved hjelp av et gammeldags glasstermometer i munnen. Jeg synes denne metoden gir mer korrekte svar enn ved bruk av et digitalt termometer. Rist termometeret før du legger deg og la det ligge tilgjengelig ved senga. Når du våkner om morgenen, gjør færrest mulig bevegelser før termometeret legges i armhulen, hvor det bør ligge mot huden i 10 minutter. Skriv opp resultatet av målinger foretatt tre dager etter hverandre.

Menstruerede kvinner må kun måle temperaturen den andre, tredje og fjerde dagen av syklusen (begynn den andre dagen) fordi dette gir de mest korrekte målingene.

For gutter, jenter som ikke er kommet i puberteten, kvinner som er ferdige med overgangsalderen eller ikke lenger menstruerer, kan temperaturen måles på hvilken som helst dag. Men kvinner som tar tilskudd av progesteron i munnen, må ikke ta det dagen før eller samme dag som hun tar temperaturen. Temperaturmåling oppsummert:

1. Rist termometeret og la det ligge tilgjengelig.

2. Når du våkner, måles temperaturen i armhulen i 10 minutter før du står opp.

3. Skriv opp resultatene

4. Mål gjennomsnittet for 3 dager.

Det meste av det man trenger for å kunne konstatere forekomsten av hypotyreose, inkludert teknikken for å måle basaltemperatur, er beskrevet av den avdøde legen Broda O. Barnes. Han er forfatter av boken ”Hypothyroidism: the Unsuspected Illness” (Hypotyreose: den uventede sykdommen). Resultatene av hans omfattende arbeid med hypotyreose spres til leger og andre interesserte gjennom stiftelsen Broda O. Barnes Research Foundation, som er lokalisert i Trumbull, Connecticut.

Hvordan tolker man resultatene av målt basaltemperatur i armhulen? Hvis gjennomsnittstemperaturen er under 36,5 grader, er det sannsynlig at du har lavt stoffskifte. En gjennomsnittstemperatur på 36,6 – 36,7 regnes som normal. Er den over 36,7, regnes det som høyt og kan antyde en infeksjon eller hypertyreose. Broda O. Barnes og hans tilhengere blant leger og mange pasienter har erfart at den mest effektive medisinen er et frysetørket kjertelpreparat som inneholder tyroksin, T3 og andre hjelpestoffer, kalt Armour.

Hvis undersøkelser viser et mønster av som samlet peker mot hypotyreose og basaltemperaturen er lav, er neste steg å behandle med hormoner. Kjertelekstraktet krever resept fra lege og er lagd av skjoldkjertel fra gris. (I Norge må dette bestilles av legen på registreringsfritak). Dette ekstraktet kan sammenlignes med menneskets skjoldkjertel. Det er tørket eller frysetørket og formet til små tabletter som inneholder både T3, T4 og andre virkestoffer.

Konvensjonelle leger foretrekker syntetisk framstilt tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Det vanligste merket i Norge er Levaxin.

Grunnen til at leger foretrekker syntetiske preparater, er at innholdet i tablettene er alltid er det samme fordi de framstilles syntetisk, mens kjertelpreparater ikke er alltid er like fordi de fremstilles fra dyrekjertler med litt varierende innhold. En annen årsak til at mange leger foretrekker syntetiske preparater kun med T4, er at mange ikke er klar over at enkelte kan ha problemer med å konvertere T4 til T3. Slike personer vil ha nytte av et hormon som inneholder T3. I de senest årene har flere i psykiatrien fått øynene opp for verdien av T3, ettersom flere studier av depresjon har vist at responsen til antidepressiva øker når T3 tilsettes behandlingen. Videre har en studie i New England Journal of Medicine (1999; 340:424-29 og 469-70) sammenlignet behandlingen av pasienter med hypotyreose som enten bruker T4 eller en kombinasjon av T3 og T4. Den viste at gruppen som brukte en kombinasjon, fikk bedre resultater særlig når det gjaldt mentale og emosjonelle symptomer.

Uansett får de fleste pasientene med hypotyreose konvensjonelt kun T4. I ny og ne får pasienter også tilført trijodtyronin. Dessverre er denne formen for T3 kortidsvirkende og må tas flere ganger daglig, sammenlignet med T4. På grunn av dette vil pasienten kunne erfare ”berg og dal”- liknende svingninger i humøret og energien i løpet av dagen. Dette problemet kan man unngå med bruken av langtidsvirkende T3. Jeg skal forklare dette senere når jeg forklarer Wilsons syndrom i en et eget kapittel.

Både min og flere andre legers erfaring som følger dr.med. Broda O. Barnes’ behandlingsmetoder, viser at syntetisk T4 ikke virker like godt så som frysetørket tyroksin. Derfor skriver jeg ut Armours skjoldkjertelpreparat eller lignende merker.

 

Behandling

Hvordan kan vi overvåke resultatene av behandlingen når konvensjonelle blodprøver er unøyaktige? Det gjør vi med å snakke med personen og spørre hvordan pasienten føler seg, om symptomene på lavt stoffskifte er blitt bedre eller har forsvunnet, om personen har utviklet symptomer på en overaktiv skjoldkjertel (hypertyreose) og ved å måle kroppens basale temperatur slik jeg beskrev i kapitlet ”Basaltemperaturmåling”.

Generelt er det best å starte med en lav dosering av Armour og gradvis øke hver eller annenhver uke inntil man har nådd optimal dose. Det kan ta fire til seks uker før man ser fremgangen ved optimale dose av tyroksin.

I min praksis starter jeg med å gi pasienten en daglig dose på 1/4 tablett eller 15 milligram. Deretter økes dosen hver eller annenhver uke inntil pasienten tar 1–2 tabletter. Den optimale dosene ligger vanligvis innenfor dette område under forutsetning av at pasienten i denne forbindelse har endret ulike vaner som jeg vil diskutere senere. Det hender at dosen må være 2½ tablett eller mer daglig. Det kan ta måneder eller år før man føler seg bedre, og det kan ta ett år eller mer før temperaturen er normal. Dosen til små barn er vanligvis 1/8 til 1/4 tablett daglig. For en til seks år gamle er dosen vanligvis 1/4 tablett. Fra 7 år og til pubertet er det vanlig å bruke ½ tablett, men ofte må den økes.

Det er noen få, spesielle tilfeller som må forklares. Hvis en person nylig har hatt hjerteslag, bør behandlingen begynne to måneder etter slaget. Etterpå kan man følge behandlingen beskrevet over.

Hvis det viser seg at en person har svake binyrefunksjon, jf. min artikkel ”Stress og dysfunksjon i binyren”, må man først behandle binyrene eller gjøre dette samtidig med behandlingen for hypotyreose. Grunnen er at hydrokortison (som dannes i binyrene) er nødvendig for å konvertere T4 til aktiv T3.

Tar man ikke hensyn til den svake binyren, vil tilstanden forverres, eller man kan utvikle symptomer på hypertyreose, som hjertebank og økt svetting. En viktig indikasjon på for lav binyrefunksjon er et lavt blodtrykk (under 120/80), allergier, astma, pustebesvær, hudproblemer som kviser og psoriasis, lupus, tørr og avskallende hud, muskel- og leddsmerter pga. leddgikt, emosjonelle problem med humørsvingninger, gråt, angst og fobier. Når pasienten lider både av lavt fungerende binyrer og hypotyreose, vil bruk av lave doser hydrokortison sammen med Armour bidra til å sikre ønsket effekt. En annen faktor man må ta i betraktning ved lavt stoffskifte, er at man må behandle hele personen, slik at man også retter opp andre ubalanser.

Skjoldkjertelhormonet er spesielt viktig for effektiv oksidasjon av fosfor, en prosess hvor kroppen lagrer energi når oksygen brukes for å forbrenne oksiderte matvarer. Denne prosessen krever flere B-vitaminer (B1, B2, B3, pantotensyre), koenzym Q10, mineraler som magnesium og andre stoffer. Hvis en person enten mangler eller ikke har optimale verdier av disse stoffene, vil ikke en behandling med tyroksin virke optimalt og kan til og med få uheldige bivirkninger. I tillegg kan andre hormoner være i ubalanse og kreve behandling. Det er nødvendig å supplere med alt som måtte være nødvendig når man behandler lavt stoffskifte.

 

Wilsons syndrom

Under “Behandling” fortalte jeg om vanlig behandling med frysetørket Armour tyroksin, inkludert hvordan man kan behandle pasienter med lavt stoffskifte og som nylig hadde hatt et hjerteslag, og om pasienter med lavt stoffskifte og dårlig fungerende binyrer. Her vil jeg sterkt poengtere betydningen av å få omdannet det relativt inaktive hormonet T4 til aktivt T3-hormon.

Som tidligere nevnt, er et hyppig lavt stoffskifte ikke forårsaket av en for lav produksjon av T4 fra skjoldkjertelen,

men av manglende konvertering av T4 til T3.

Hvilke næringsstoff er nødvendig for å hjelpe denne omdanningen? I tillegg til tilstrekkelige mengder kortisol fra binyrene kreves mineralene jern, sink, kobber og selen for å få til denne omdanningen. Mangel på hvilket som helst av disse mineralene kan forhindre omdanning av T4 til T3. Tilstrekkelig protein og spesielt aminosyra tyrosin og jod er nødvendig for å lage T4 i skjoldkjertelen.

Den unge legen E. Denis Wilson har foreslått en annen tilnærming til problemet med omdanningsfeil av T4 til T3. Han fant ut at kroppen ofte tilpasser seg ulike stressituasjoner ved å gå over på ”sparebluss” for å konservere energi.

Et eksempel på dette er at hvis sult oppstår, har kroppen en unik metode for å bruke mindre energi (fordi det er lite mat) ved at den stanser omdanningen av T4 til T3. Denne responsen brukes ved en rekke stresstilstander og kan noen ganger føre til lavt stoffskifte.

Dr. Wilson har foreslått bruk av langtids T3 for å reversere prosessen med at T4 omdannes til T3. Dosering med T3 blir gitt nøyaktig hver 12. time for å øke antallet hyppige målinger av temperaturen i løpet av dagen. Høye doser T3 kan også bli gitt for å normalisere temperaturen til 37 grader. Når normal temperatur er nådd og opprettholdt i ca. tre uker, eller hvis pasienten har utviklet intoleranse mot en viss mengde langtidsvirkende T3, kan dosen trappes ned til null. Når behandlingen er vellykket, vil temperaturen igjen være optimal og symptomene på hypotyreose være borte, selv etter at medisineringen er trappet ned til null. Denne prosessen vil muligens ta flere runder med opp- og nedturer på T3. En slik behandling vil kreve mye disiplin fra pasienten og leder ofte til symptomer under behandlingen. Likevel synes dette å være nyttig for noen pasienter. Hvis pasienten er stresset og igjen får lavt stoffskifte, kan prosessen repeteres. Vanligvis er behandlingen lettere for hver gang.

For de fleste pasienter, spesielt de med binyreproblem eller andre medisinske komplikasjoner, er bruken av Armour uansett lettere og derfor foretrukket framfor syntetisk T4/T3.

 

Behandlingens varighet

Nyere studier indikerer at pasienter som er blitt behandlet over lang tid med for stor doser tyroksin, har økt risiko for å utvikle osteoporose (beinskjørhet). Dette kan være forårsaket ikke bare av for høy dose tyroksin, men også av en ubalanse mellom anabolske og katabolske hormoner.

De katabolske hormonene er de som hjelper til å bryte ned dødt vev og til at kroppen kvitter seg med metabolsk avfall. De inkluderer hormonet tyroksin og hydrokortison. De anabole hormonene bygger opp kroppen og inkluderer DHEA, østrogen, progesteron og testosteron.

En lege som forsøker å finne balansen i en persons stoffskifte, må også kontrollere alle hormoner, samt alle aspekter ved personens livsstil som ernæring, kosttilskudd, treningsmønster og hvordan vedkommende takler stress.

Hvor lenge bør en pasient ta tyroksin? Frysetørket tyroksin må pasienten som regel måtte bruke resten av livet. Det hender også at en pasient kan kvitte seg med medisinen og at alt fungerer normalt igjen. I så fall må pasientens eventuelle tegn og symptomer på lavt stoffskifte så vel som basale temperaturmålinger følges opp.

Hvis en persons basaltemperatur er lav, yter flere av kroppens enzymer under det optimale, noe som igjen fører til alle de problemene jeg har nevnt ovenfor.

På den annen side vil en velregulert pasient med hypotyreose kunne nyte et pulserende liv med mindre risiko for degenerative sykdommer som leddgikt og muskelbetennelser, kreft og hjertesykdom. Personlig har jeg opplevd at personer er blitt fullstendig friske av leddsmerter etter å ha fått riktige doser tyroksin. Når det gjelder kreft, inngikk Armour i den velkjente alternative behandlings-formen som ble utviklet av dr.med. Max Otto Gerson. Han forskrev frysetørket tyroksin til nesten samtlige av sine kreftpasienter.

Høyt serumkolesterol og utvikling av aterosklerose er velkjente virkninger av hypotyreose. Derfor burde alle pasienter med koronar hjertesykdom og andre åresykdommer bli sjekket nøye for lavt stoffskifte og bli forsiktig og riktig behandlet hvis lavt stoffskifte kan konstateres.

Leger har funnet ut at å legge til tyroksin i behandlingen av pasienter som lider av tilbakevendende depresjon kan hjelpe,

selv om blodprøvene er normale.

En korrekt vurdering av lavt stoffskifte og påfølgende behandling burde kunne redusere sykeligheten og antallet for tidlige dødsfall av omtrent alle degenerative sykdommer.

 

Kilder:

Barnes B, Galton L. Hypothyroidism: The Unsuspected Illness. New York: Harper Collins Publishers, Inc., 1976.

Wilson ED. Wilson’s Syndrome: The Miracle of Feeling Well (2nd Ed.) Orlando: Cornerstone Publishing Co., 1991.

© 2000 Michael B. Schachter, MD.

Oversatt av Elizabeth Knudsen med bidrag av Dag Viljen Poleszynski.

Publisert med tillatelse av dr. Michael B. Schachter