Også kalt Liothyronin (Norge)

En frisk skjoldbruskkjertel lager T4 og T3. T4 er det som finnes i Levaxin, og det er et såkalt lagringshormon. Det betyr at T4 lagrer stoffene som behøves for å lage T3, som regnes som det aktive hormonet som går inn i hver enkelt celle i kroppen og gir cellen den energien som trengs for at cellen kan gjøre jobben sin.

De fleste leger gir Levaxin fordi det er det eneste medikamentet de har hørt noe særlig om. Man antar (men har faktisk ikke bevist prosessen) at T4 fra Levaxin konverteres som normalt i kroppen til T3 som da tas i bruk som normalt av cellene i kroppen.

Konverteringen foregår ved at et jodatom klippes av T4-molekylet slik at det henger igjen tre jodatomer. Da aktiveres hormonet. Men en del pasienter har problemer med å få til denne konverteringen. De kan skyldes problemer på cellenivå, som at cellereseptorene ikke fungerer som de skal. Det kan skyldes mangel på selen, som er et essensielt stoff for at konverteringen skal foregå riktig. Det kan også være genetiske eller miljøfaktorer som gjør at man ikke klarer å konvertere T4 til T3. I slike tilfeller vil cellene i kroppen bli sulteforet på T3, og de vil over tid fungere stadig dårligere. Etterhvert vil alle systemer i kroppen berøres av at man har mangel på T3. Det er ikke uvanlig at dårlig konvertering er årsaken til at pasienter ikke fungerer godt på tilskudd kun med Levaxin – de har i realiteten fremdeles lavt stoffskifte!

For dem som ikke blir friske ved bruk av Levaxin, kan det hjelpe å supplere med T3. Dette kan legen skrive ut i form av en medisin som heter Liothyronin. Mange vil merke en bedring ganske raskt, selv om noen vil ha behov for å prøve ut andre medisiner.

T3 trenger ikke behandles av kroppen før det virker men går umiddelbart inn i cellene.

Finnes kun i tablettstyrken 20µg.

Det er ikke utarbeidet offisielle anbefalinger for bruken av dette. Mange leger er også restriktive til å skrive det ut. Ikke alle har nytte av Liothyronin, men de som har verdsetter det høyt. En må begynne med lave doser og øke langsomt, over flere uker og måneder, til en finner sin beste dose. Det virker etter en time og halveres på under 24 timer.

Liothyronin gis som et tillegg til Levaxindosen.

Mange deler tabletten i 4 (5µg) og tar flere doser om dagen. For mange fungerer det best å ta hele eller den største delen av dosen før man legger seg. Noen forsøker også å slutte med Levaxin og kun ta Liothyronin, men det er en komplisert prosess som krever at man setter seg inn i hvordan den naturlige døgnvariasjonen fungerer der en frisk kropp i løpet av døgnet ølker og senker produksjonen av stoffskiftehormonene, og der man forsøker å etterligne denne variasjonen ved å ta tilskudd av Liothyronin på visse tider i døgnet. Kjertlens produksjon er døgnvariabel med høyest produksjon fra midnatt som faller kraftig like før vi våkner og er lav hele dagen.

Hoveddelen av den T3 som er i kroppen dannes av en prosess som heter de-jodinasen. Dette er en enzymprosess som for det meste foregår i leveren, men også i nyrene og litt i muskulatur samt i mage/tarm-systemet. Disse leverer brorparten av det T3 kroppen trenger og er en basisleveranse som ikke er døgnvariabel.

De-joderingen fjerner ett av T4-es jodatomer.

Det er kun når ett bestemt jodatom fjernes at stoffskiftehormonet dannes, men det er mulig å danne tre andre former for T3 ved å fjerne andre jodatomer enn det som danner stoffskiftehormonet.

Det man vet mest om, er rT3 (revers T3) Hvordan dette fungerer og hvordan det dannes er ikke klarlagt, men det er høyt ved visse kreftformer og i anorektikere. Det kan derfor se ut som det er et slags hormon som passer på at vi ikke tømmer energilagrene helt ved å begrense stoffskiftet.
Det viser seg også at det kan bli høyt hos de som behandles med stoffskiftehormoner. Det virker også da begrensende på stoffskiftet.
Det dannes altså av T4, men kun når fritt T3 er for høyt. Det må heller ikke være for høyt på feil tidspunkt av døgnet. Om en behandler seg med Liothyronin må en passe på å dosere slik at man gjenskaper den døgnrytmen T3 har ved å variere dosen så dette oppnås best mulig.

Lenke til Felleskatalogen om T3: http://www.felleskatalogen.no/medisin/liothyronin-takeda-nycomed-560992

Dersom kombinasjonsbehandling med Levaxin og Liothyronin ikke hjelper, bør du be legen om å få prøve bio-identisk tyroksin. Det er laget av tørkede grisekjertler og kalles thyroid. Mange som ikke har fått helsen tilbake på Levaxin og Liothyronin opplever å bli bedre på thyroid.

Det finnes også noen som behandler kun med T3. En del av dem som ikke fungerer på Levaxin har det bedre med å gå på ren T3. Dette er en vanskelig behandling å mestre fordi doseringen avhenger kun av klinisk observasjon, det vil si hvordan pasienten føler seg. Det finnes ikke prøver for å sjekke hvilken dosering som er riktig, blant annet fordi man ved blodprøver alltid sjekker T4 med en prøve som heter FT4, og den vil ofte være helt eller delvis suprimert når man ikke får noe tilskudd av den og ikke produserer tyroxin selv.

IMG_1859

For å lese mer om behandling med ren T3 kan du ta en titt her

http://www.facebook.com/recoveringwitht3

http://recoveringwitht3.com/