Anemi og stoffskiftesykdom

Det er ikke noe entydig bevis på forbindelse mellom anemi og stoffskiftesykdommer, men det er en mulighet for at alvorlig vitamin/mineralmangel over tid kan føre til hypothyreose eller hyperthyreose. Ulike studier har vist at anemi er svært vanlig blant både hypo- og hyperthyoide.
Ved mistanke om stoffskifteproblemer, eller dersom behandlingen ikke synes å fungere, er det viktig å sjekke for og evt utelate andre sykdommer. Noe av det viktigste å se på er jernmangelanemi og B12-anemi. Anemi gir nøyaktig de samme symptomer som hypothyreose. Og for å komplisere bildet ytterligere: For mye jern i kroppen gir akkurat de samme symptomene som for lite jern i kroppen. Å ha et godt samarbeid med sin lege i behandling av anemi er derfor meget viktig.

Det hevdes at anemi er den viktigste pre – eksisterende og utløsende tilstanden for hypertyreose og hypothyreosens etiologi (læren om årsaker), selv om direkte kausalitet ikke er bevist. Kroppen trenger fem ganger så mye jern i forhold til kobber. Derfor forekommer trolig jernmangel oftere enn kobbermangel. En femtedel av verdens befolkning lider av jernmangel, som kan være en av grunnene til at hypothyreose er mer vanlig enn hypertyreose.

Hvem får anemi og stoffskiftesykdommer?
Ved blodmangel (anemi) forstås enten mangel på antallet røde blodlegemer eller redusert innhold av blodfargestoff i de røde blodlegemene. De røde blodlegemene har til oppgave å transportere oksygen fra lungene til kroppens celler.

B12 er nødvendig for å danne både røde og hvite blodlegemer. B12 er også viktig for nervesystemet. Derfor kan B12 mangel gi plager både fra blod- og nervesystemet. Sistnevnte kommer til uttrykk blant annet i form av nerveskade, svimmelhet, slapphet, muskelsmerter, lammelser og demens. 
På grunn av menstruasjon som gir månedlige blodtap, trenger kvinner i fertil alder mer jern og kobber enn kvinner og menn i alle aldre. Graviditet, fødsler og amming tapper en for mer mineraler, så kvinner i denne aldersgruppen er de som også kan få skjoldkjertel- og autoimmune sykdommer 8 -10 ganger oftere enn andre. Når en ellers sunn tenåringsjente får hypertyreose rett etter å ha fått mensen, må det være et resultat av en mineralmangel som på grunn av blodtap, utarmes. Når en kvinne utvikler hypertyreose under graviditet eller amming, indikerer dette også mineralmangel. Hvilken annen forklaring kan det være?

Hvem andre får anemi og stoffskiftesykdommer?
Folk som trener overdrevent slik som OL-utøvere, får ofte anemi og hypertyreose.
Eldre menn og kvinner, spesielt hvis de ikke spiser mye rødt kjøtt (jern) eller drikke mye øl (kobber).
Også personer med dårlig fordøyelse, som pasienter med cøliaki.

I beinmargen produseres ulike typer blodceller deriblant røde, hvite og blodplater.
Anemi kalles også lav blodprosent, eller mer presist – lite hemoglobin i blodet. Hemoglobin er fargestoffet i de røde blodlegemene (RBC), kalt erytrocytter. Dette fargestoffet har evnen til å binde oksygen / surstoff, og til å frigi oksygen i kroppens celler. Denne livsviktige funksjonen med transport av oksygen fra lungene til kroppens celler er avhengig av hemoglobin. Ved anemi er mengden hemoglobin redusert slik at kroppens tilgang til oksygen er redusert.

Blodtap vil si redusert produksjon av de røde blodlegemene som kan gi flere mangeltilstander, som jernmangel og mangel på vitamin B12 og folat. Mer alvorlig er benmargssvikt – en immunologisk sykdom der benmargen har en redusert- eller en manglende evne til å produsere stamceller. Fortrengning av benmargen kan være metastaser, leukemi, lymfom og myelomatose. Benmarg spiller en sentral rolle i opprinnelsen av viktige celler og konstant påfyll av røde blodlegemer granulocytter, hvite blodlegemer [WBC) og blodplater. Når disse cellene når modningspunktet, frigjøres de fra margen til blodet.

Det er uvanlig å ha anemi ved hypertyreose, men når det forekommer, kan det være lik det som ses i hypothyreose. Det er stoffskiftehormoner som stimulerer til både laging av røde blodlegemer samt til å øke konsentrasjoner av røde blodlegemer som igjen skal øke tilførselen av oksygen til vev. Uten stoffskiftehormoner, utvikles ofte anemi som kan være normokrom, hypokrom, mikrocytær eller makrocytær.

Noen terminologier:
1. Normocytær anemi er hovedsakelig anemi ved kronisk sykdom. Hvis fargeindeksen er normal, er anemien normokrom.
2. Hypokrom anemi er anemi med lave hemoglobinverdier i forhold til antall røde blodlegemer.
3. Mikrocytær anemi er hovedsakelig jernmangelanemi.
4. Homocystein (Hcy) og MMA (metylmalonsyre) er viktige analyser i utredning av en makrocytær anemi / megaloblastanemi.
5. Pernisiøs anemi er lav blodprosent (Hb) forårsaket av nedsatt vitamin B12 opptak på grunn av sykdom i magesekken. Den er også assosiert med hypothyreose, hypertyreose og tyreoiditt. Tyreoiditt er som regel autoimmun betennelse i skjoldbruskkjertelen. Dette kan testes ved å sjekke Intrinsic faktor med prøve hos legen

Å ha fokus på hemoglobin i blodet er viktig i behandling av pasienter med sykdommer i skjoldkjertelen. For å korrigere anemi, kreves det først at funksjon i skjoldkjertelen leges samt øke mengden hemoglobin i blodet gjennom tilskudd av folat, vitamin B12 og jern.

Jernmangelanemi innebærer at kroppen ikke absorberer jern spesielt godt. Hos kvinner er dette en vanlig tilstand ved sterke menstruasjonsblødninger. På grunn av ubalansen i hormonsystemet får kvinner med ubehandlet eller underbehandlet hypothyreose ofte sterke blødninger under menstruasjonen, gjerne over mange år. Dette medfører en type anemi hvor kroppen produserer mindre røde blodlegemer enn vanlig og dermed mindre mengder hemoglobin, som binder seg til og transporterer oksygen fra lungene til alle celler i kroppen.

Megaloblastanemi eller makrocytær anemi er unormal modning av de røde blodcellene i benmargen, og gir dårlig absorpsjon av B12 og folsyre. Hypothyreose kan medføre en økt risiko for å utvikle megaloblastanemi der de røde blodcellene er store men altfor få av dem. Megaloblastanemi er en sjelden årsak til anemi i Norge og ses oftest blant alkoholikere, eldre med mangelfullt kosthold, anorektikere og pasienter med mal-absorpsjons tilstander.

Megaloblastanemi skyldes at organismen ikke tar opp tilstrekkelig vitamin B12 eller folsyre fra tarmen. Den mest kjente type megaloblastanemi er pernisiøs anemi som er en autoimmun sykdom kjennetegnet ved cellesvinn i magesekkens kjertellag (atrofisk gastritt), noe som fører til at magesekken mister evnen til å lage saltsyre og skille ut et spesielt protein – intrinsic factor – som er nødvendig for effektiv oppsuging av vitamin B12 nederst i tynntarm

Hvis fargeindeksen er normal, er anemien normokrom eller normocytær anemi, og er ikke forårsaket av dårlig opptak av næringsstoffer. Normokrom anemi har direkte forbindelse og samhandling med kroppens stoffskifte. Denne typen anemi fører til øket tap eller ødleggelse av røde blodlegemer. Blodprøver viser at normokrom anemi blant annet kan være kronisk inflammasjon, såkalt anemi ved kronisk sykdom, nyresykdom eller lett autoimmun hemolyse. 

Anemi og trening

Når man trener er det viktig å ha nok røde blodlegemer som transporterer oksygen til muskelceller og karbondioksid bort fra dem. Man blir raskere sliten og tungpustet dersom man er anemisk, og derfor er det viktig å ikke trene for hardt. Da er det bedre å konsentrere seg om å klare seg igjennom vanlige oppgaver i hverdagen, eventuelt litt lett trening som svømming og gåturer. I samarbeid med lege er det viktig å få behandling for anemien før man begynner på trene hardt og / eller følge avanserte treningsopplegg. Glem ikke at kroppen trenger tid til å regenerere, så begynner man behandling for anemi, bør man vente med å begynne å trene slik at kroppen rekker å hente seg inn.

Symptomene på jernmangel og symptomene på for mye jern i kroppen er stort sett akkurat de samme, så det er meget viktig å sjekke å ta blodprøver før man starter anemibehandlingen. Symptomer kan være svimmelhet, tungpustet ved anstrengelse, unormal slapphet, sliten, trett, økt søvnbehov, nedsatt kondisjon og blek hud. Problemet er at mange av de samme symptomene finner man også ved nedsatt funksjon i skjoldkjertelen – thyroidea.

Opplever man nevnte symptomer, er det viktig å få sjekket både stoffskiftet, jern og B12 gjennom blodprøver og behandle mangeltilstander ordentlig. Ettersom mange stoffskiftepasienter har problemer med næringsopptaksevnen i tarmen kan det være lurt for mange å snakke med sin lege om å få jern/B12 som injeksjon hos legen.

Jernmangelanemi er mer vanlig hos folk med hypothyreose. Symptomer eller tegn på blodmangel er:

– Sliten eller kraftløs
– Blek under nedre øyelokk
– Hjertebank, rask eller uregelmessig hjerterytme
– Besvimer lett og kortpustethet
– Hårtap
– Blåmerker som oppstår uten grunn
– Svimmelhet
– Lange eller uvanlig stor blødning under menstruasjon
– Anemi blir diagnostisert ved hjelp av en omfattende blodprøve.

I tillegg til legens anbefalinger om behandling for anemi og å foreslå jerntilskudd, kan du også vurdere følgende anbefalinger

– Spis mer mat med gode jernkilder.
– Spis mat med mye vitamin C for å absorbere jern bedre.
– Rødt kjøtt for å få jern, men hjelper også kroppen å absorbere jern fra andre matvarer.
– Begrens tedrikking, unntatt urtete.
– Øk kostfiber for å forhindre forstoppelse.

Hemochromatose er mindre vanlig, men ses oftere hos personer med hypotyreose.

Symptomer på hemokromatose er:
– Kronisk tretthet
– Artritt – smerte i leddene, spesielt, de midterste to fingre Lav libido ( sexlyst ), impotens
– Du mister menstruasjonen tidligere
– Endringer i hudens farge, gulaktig, bronse, grå, oliven
– Rødhet i håndflatene
– Magesmerter
– Kortpustethet
– Hjerterytmeforstyrrelser
– Depresjon
– Forhøyet blodsukker

Hemochromatosis er ikke lett å diagnostisere, da det ikke er blant de vanlige blodprøver. Legene må be om spesifikke tester for å diagnostisere det.

Vær oppmerksom på at:
– Kalsium – kalk, fra bl.a melkeprodukter, syrenøytraliserende legemidler og enkelte antibiotika nedsetter opptaket av jern fra tarmen. Hvis du drikker melk eller tar legemidler som hemmer opptaket av jern, bør jernpreparater tas minst 2-3 timer før eller etterpå.
– Te og kaffe kan også redusere opptaket av jern fra tarmen, og bør helst drikkes utenom måltider og ikke samtidig med jerntilskudd.
– Du alltid tar jerntilskudd sammen med c-vitaminer da dette hjelper kroppen å absorbere jern.
– Selv om enkelte grønnsaker inneholder mye jern er det mulig du bør holde deg unna dem hvis de er goitrogene.
– Man kan få både B12 og jerntilskudd i sprøyteform på resept hos legen dersom man sliter med dårlig næringsopptak i tarmen.

Kilder og lenker:
http://innhold.legesiden.no/fulltekstboker/turnuslegeboka/hematologi/anemi-1
http://nhi.no/sykdommer/blod/anemier/folatmangel-1063.html
http://sml.snl.no/aplastisk_anemi
http://snl.no/anemi
http://thyroid.about.com/cs/symptomsproblems/a/iron.htm (engelsk)
http://thyroid.answers.com/hypothyroidism/understanding-the-links-between-hypothyroidism-and-anemia (engelsk)
http://www.apotek1.no/hjerte-og-blodaarer/anemi-jernmangel-og-jernmangelanemi
http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Anaemia (engelsk)
http://www.lhsc.on.ca/Patients_Families_Visitors/LRCP/Managing_Side_Effects/Anemia.htm (engelsk)
http://www.ithyroid.com/anemia.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1099360 (Pubmed. krever innlogging for å lese hele studiet)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1117976 (Pubmed, krever innlogging for å lese hele studiet)
http://www.nettdoktor.no/sykdommer/fakta/blodmangelb12.php
https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/blod/tilstande-og-sygdomme/anaemier/anaemi-ved-kronisk-sygdom/ (dansk)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1099360 (Pubmed. krever innlogging for å lese hele studiet)
http://thyroid.answers.com/hypothyroidism/understanding-the-links-between-hypothyroidism-and-anemia (engelsk)
http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Anaemia (engelsk)
http://www.lhsc.on.ca/Patients_Families_Visitors/LRCP/Managing_Side_Effects/Anemia.htm (engelsk)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1117976 (Pubmed, krever innlogging for å lese hele studiet)
http://www.apotek1.no/hjerte-og-blodaarer/anemi-jernmangel-og-jernmangelanemi
http://thyroid.about.com/cs/symptomsproblems/a/iron.htm (engelsk)
http://snl.no/anemi

Metastudie fra 2016 anbefaler at alle med autoimmun stoffskiftesykdom sjekkes for B12-mangel
http://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/25/2/221.pdf