Tørre øyne

En av de mange plager som kan følge med hypotyreose er tørre øyne. Her kan du lese om hva det er, hva som kan hjelpe og lindre, og hva du kan gjøre selv.

 Symptomer

Sårhet

Brenning

Følelse av sandkorn i øynene

Røde øyne

Kløe

Lysskyhet

Tåreflod

Smerter eller sårhet rundt øynene

Trette øyne

Ubehag ved bruk av kontaktlinser (4)

 

Tørre øyne kan skyldes ting som alder, autoimmunitet og lave nivåer av hormoner. Det kan også skyldes Sjögrens syndrom, som er en autoimmun lidelse. Hvis du tror at du kan ha Sjögrens, snakk med legen om en utreding og hva det innebærer. Tørre øyne kan starte som en overflod av tårer, for deretter å minske til en tilstand av ubehag og kanskje også smerte. En del forskning tyder på at testosteronmangel kan være en vesentlig årsak til tørre øyne. Testosteronnivå kan sjekkes ved hjelp av blodprøve. Det finnes en bioidentisk testosterongele, en sterkere for menn, og en mildere for kvinner (6).

 

I Norge har du rett til å få øyedråper, kunstig tårevæske, på blå resept når tørre øyne har vart mer enn tre måneder. Da regnes det som en kronisk tilstand.

 

Behandling

Kunstig tårevæske

Det finnes et stort marked med forskjellige øyedråper som skal erstatte den tapte tårevæsken din. Vær bestemt på at du skal ha resept på kunstige tårer uten konserveringsmiddel. Fotnote 5, nederst på lenken, viser hvilke tårevæsker som kan gis på blå resept, og om de inneholder konserveringsmidler.

Skadelige konserveringsmidler

«Konserveringsmidlene kan være uheldige, og i en del tilfeller direkte skadelige for overflatecellene i hornhinnen. Det mest brukte konserveringsmiddelet, Benzalkoniumklorid (BAK) har i studier vist seg å kunne ødelegge bindingen mellom overflatecellene, og i verste fall kunne skade og ødelegge disse. BAK gir også en økt disposisjon for utvikling av allergi. Det kan derfor være viktig, spesielt for pasienter som bruker medikamenter over tid, å slippe disse tilsetningsstoffene.(1)»

Selv om legen skriver at du skal dryppe øynene 3-4 ganger daglig, er det viktig at du drypper så ofte du kjenner at du trenger det. Noen trenger å dryppe øynene hver halve time, andre klarer seg med hver fjerde time. Noen øyeleger anbefaler bruk av forskjellige typer tårevæske gjennom dagen. Derfor er det viktig at du får mulighet til å teste ut hvilke typer som passer for deg og gir best effekt.

På natten anbefales det at du bruker en fet salve, som Simplex eller Vitapos. Simplex fås også på blå resept.

Dessverre fører tørre øyne med seg en overhyppighet av infeksjon i øyet. Husk å ha god håndhygiene når du bruker øyemidler.

Restasis

Hvis du er mer plaget, kan Restasis øyedråper være til hjelp og lindring av plager med tørre øyne (2). Restasis er på godkjenningsfritak og må søkes HELFO av spesialist for at du skal få den på blå resept.

Tårepunktsplugger

«Innleggelse av tårepunktsplugger i nedre eller øvre tårepunkt er indisert hos pasienter med symptomatisk tørre øyne, nedsatt tåreproduksjon og sårdannelse på øyets overflate. Hensikten med tårepunktsplugger er å hindre avløpet fra øyekroken til nesen slik at øyet holdes fuktig av egen- og kunstig tårevæske. Det finnes absorberbare tårepunktsplugger for midlertidig okklusjon og ikke-absorberbare plugger for permanent okklusjon. Sistnevnte plugger kan imidlertid fjernes enkelt dersom de gir plager med tåreflod.» (3)

Øyelokkenes talgkjertler

Den vanligste årsaken til tørre øyne er sykdomsforandringer i øyelokkenes talgkjertler (MGD: Meibomian Gland Dysfunction). Tilstanden fører til redusert utskillelse av fettstoffer med økt fordampning av tårefilmen. Sykdommen er kronisk (langvarig og tilbakevendende), og det finnes dessverre ingen kur som kan helbrede tilstanden. Lenge trodde man at Sjøgrens syndrom og nedsatt tåreproduksjon var årsaken alene til tørre øyne. Internasjonale konsensusmøter for tørre øyne generelt og sykdomsforandringer i øyelokkenes talgkjertler  har imidlertid bidratt til et paradigmeskifte i forståelsen og behandlingen av tørre øyne.(3) Du kan selv massere disse talgkjertlene, se informasjon (3).

Tørre øyne og medisiner

Mange medikamenter har som bivirkning at de kan gi tørre øyne. Spør legen din om noen av medisinene du bruker har den bivirkningen. Snakk med legen og hør om det finnes et alternativ, eller om du kan redusere dosen. Mange legemidler gir munntørrhet, tørrhet i slimhinner og i øynene.

Medisiner som kan påvirke tårefilmen omfatter: medisiner mot sure oppstøt, magesår, reisesyke, vanndrivende, blodtrykksmedisin, medisiner mot kviser, prevensjonsmidler, medisiner mot østrogenmangel og behandling av postmenopausal benskjørhet, urinlekkasje, Parkinson, psykoser, angstdempende, sovemedisin, forkjølelse, betennelse i neseslimhinnen, bihulebetennelse og ørebetennelse, medikamenter mot KOLS, allergi eller øyemedisiner.

Grader av tørre øyne

I henhold til internasjonale retningslinjer  (DEWS2007) skal tørre øyne behandles etter alvorlighetsgrad uavhengig av underliggende årsak (4). Mange pasienter erfarer dessverre at kunnskapen om tørre øyne ikke  følger denne behandlingsprotokollen. Mange øyeleger har lite kunnskap om dette, til tross for at rundt 10 % av befolkningen plages av tørre øyne.  Vurder å bytte øyelege om du ikke synes øyelegen din har nok kunnskap om tørre øyne.

 

Hva kan du gjøre selv?

Ha god håndhygiene ved bruk av øyedråper.

Drypp øynene så ofte du opplever at du trenger det.

Test ut hvilke øyedråper som gir deg mest lindring.

Slutt å røyke.

Spis mye fet fisk som laks, sild, sardiner, eller enda bedre fiskelever, ta tran eller høydose Omega 3 hver dag.

IMG_1418

Drikk nok vann hver dag.

Bruk solbriller i tørr, kald luft, ved vind og støv og når det er sterk sol.

Sjekk om du bruker medisiner som gjør øynene tørre og om de kan byttes ut.

Pass på å ha god luftfuktighet hjemme og på arbeidsplassen. For å øke luftfuktigheten kan du bruke luftfukter, henge vasket tøy til tørk på stativ, la fuktig dusjluft gå ut i huset i stedet for å slippe den ut.

Ta ansvar for egen helse, les og lær om tørre øyne.

Tørre øyne og arbeid ved skjerm

Det anbefales pause hver time. Drypp øynene før og etter arbeid ved skjerm. Vær bevisst på å blunke når du ser på skjermen.

Kilder:

  1. http://www.glaucom.org/helsepersonell.asp?meny=5,74
  2. http://www.restasis.com/default.htm?x=Restasis
  3. http://torreoyneklinikken.no/pasient/
  4. http://torreoyneklinikken.no/torre-oyne/
  5. http://legeforeningen.no/Fagmed/Norsk-oftalmologisk-forening/Fag/nasjonal-kvalitetshandbok-for-oftalmologi/torre-oyne/

http://dryeyezone.com/

http://receptura.com/297.0.html?&no_cache=1&L=1&cHash=0bbb0f11556d714100597aa6aeee858e

Lenker

http://torreoyneklinikken.no/pasient/

 http://legeforeningen.no/Fagmed/Norsk-oftalmologisk-forening/Fag/nasjonal-kvalitetshandbok-for-oftalmologi/torre-oyne/

http://dryeyezone.com/

 http://dryeyezone.com/encyclopedia/index.html

http://www.dryeyezone.com/talk/forum.php

http://www.iovs.org/content/52/4.toc Investigative Ophthalmology & Visual Science

http://www.tearfilm.org/dewsreport/pdfs/TOS-0502-DEWS-noAds.pdf

http://www.allaboutvision.com/conditions/punctal-plugs.htm