Hashimotos og trening

trening sliten 3

Overtrening kan gjøre deg utsatt når du har Hashimotos
Dr. Kharrazian bemerket at det er en rekke ting som kan gjøre treningen ikke fungere for deg. Hvis du har noen av disse problemene må du være veldig forsiktig med trene hardt.
Disse forholdene omfatter:
• Eksisterende høye eller lave kortisolnivå
• Pre-eksisterende systemisk inflammasjon
• Pre-eksisterende immunsvakhet
• Pre-eksisterende lekk tarm
• Pre-eksisterende hormonubalanse
• Pre-eksisterende næringsmangler
• Pre-eksisterende fedme

Personer som lider av Hashimotos har ofte flere av problemene på listen, noe som betyr at de er svært sårbare og kan bli verre av trening.
Hashimotos er en autoimmun sykdom der immunsystemet har ”kortsluttet” og angriper skjoldbruskkjertelen som om det var en fremmed inntrenger. Trening kan være svært gunstig for å forbedre immunforsvaret. Riktig type trening kan være nyttig i å hele tarmen og i å forbedre mage – tarmimmunitet. Ettersom 70% av immunsystemet lever i tarmen, kan dette være svært fordelaktig.
Men, overdreven trening kan faktisk føre til store problemer med immunforsvaret, og hvis du har Hashimotos er det svært viktig å ikke overtrene.

Hva slags trening er riktig?
Det er klart at trening kan være svært gunstig for Hashimotos pasienter, men hva er riktig type og riktig mengde? Ifølge forskning, for å nå optimalt treningsnivå og oppnå alle de helsemessige fordelene som er beskrevet ovenfor er høyintensitetstrening riktig vei å gå.

Når du gjør dette vil du:
Bli svett etter 3-5 minutter
Puste dypt og raskt
Kun snakk i korte setninger mens du utfører treningen.

Du bør gå hardt nok ut for å oppnå 70% eller mer av din maksimale hjertefrekvens.
Dette kan beregnes ved denne enkle ligningen: 220 minus din alder i år = din maksimale hjertefrekvens.

En hårfin balanse mellom akkurat nok og akkurat for mye trening.

Det er viktig å balansere mellom riktig mengde mosjon – som virkelig kan forbedre helsen, og for mye – som faktisk kan føre til flere helseproblemer. Det sentrale poenget er dette: Jo mer intens trening, jo større er potensialet for helsemessige fordeler som omfatter alt som er nevnt ovenfor. Samtidig er det også større risiko for å gjøre for mye som vil resultere i tap av alle fordelene.
Dette gjelder spesielt hvis du lider av en autoimmun sykdom som Hashimotos, fordi du kanskje ikke er i stand til å mosjonere som ”normale” personer. Du kan raskere nå grensen for maksimal effekt enn friske folk.

 

Hashimotos og kost

Dette kan gjøre symptomene fra Hashimotos sykdom verre:
Gluten-intoleranse (opp mot 95% av pasientene)
Jod i kost og tilskudd (øker oksidativt stress på skjoldkjertelen)
Hypoglykemi / insulinresistens / diabetes
Mage/tarmproblemer (for eksempel mangler ved næringsopptak)
Miljøbelastninger–kunstige tilsetningsstoffer, kjemikalier,sprøytemidler
Halogener som fluor, klor og bromin
Soya

Når du har Hashimotos, er skjoldbruskkjertelen din utsatt for angrep av kroppen selv. Derfor kalles det autoimmunt. Andre typer autoimmune sykdommer er leddsykdommer, som Revmatoid artritt, bindevevssykdommer – Lupus, eller problemer med mage/tarm – Cøliak, Chrons, Ulcerøs kolitt. Alle disse diagnosene peker tilbake til immunforsvarets feilfunksjoner. Imidlertid er svært lite gjort i tradisjonell medisin på dette området, spesielt når det gjelder Hashimotos.

Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg, havre, triticale (rughvete) og spelt. Utallige studier har vist at gluten og Hashimotos har en sterk tilknytning. Gluten har faktisk tilsvarende egenskaper på skjoldbruskkjertelen, noe som gjør det en ussel fiende overfor Hashimotos’ offre, spesielt hvis personen allerede er disponert for glutenintoleranse eller har cøliaki. Produkter som inneholder gluten svekke tarmveggene og kan legge til rette for lekk tarm, nok et vanlig problem for Hashimotos pasienter.
http://survivinghashimotos.blogspot.no/p/gluten-and-hashimotos.html
http://www.fedon.no/no/Sporsmal_og_svar/Ulike_sykdommer_og_plager/#Spm7
http://www.fedon.no/no/Sporsmal_og_svar/Ulike_sykdommer_og_plager/#Spm10

Fellesnevnere for dem som har blitt helbredet for Hashimotos
De som har lykkes å lege sin Hashimotos sykdom og hypotyreose, har gått fram på ulike måter, men felles for dem er å kutte ut gluten. Fordøyelsesproblemer som f.eks lekk tarm (små hull i tarmen som lekker ut ufordøyde partikler i blodet) og deres kopling til autoimmune sykdommer står det mer om i denne svenske artikkelen: http://komtillbaka.blogspot.se/2014/01/lakning-av-underaktiv-skoldkortel.html

Om glutenintoleranse er en mulig årsak, kommer man langt på vei ved å kutte ut gluten. Det er faktisk essensielt å kutte ut ALL gluten,helst i 3-6 måneder. Dessverre vil det for mange ikke nytte å bare «stort sett holde seg unna gluten» da bare å spise gluten en gang kan føre til en økning i den autoimmune responsen som kan vare i opptil seks måneder. Gluten tilsettes i alt mulig – ett eksempel er at dersom du kjøper grillet kylling er ofte hvetemel tilsatt i krydderblandingen! Det er derfor svært viktig å venne seg til å lese/sjekke innholdet i alle ting.

Glutenfritt, korn- og grynfritt, lite karbohydrater og masse grønnsaker

Fellesnevneren ser ut til å være en kost som for det meste er basert på grønnsaker. Nesten samtlige har spist lite karbohydrater (bortsett fra det som finnes i grønnsaker og frukt). Andre har valgt å gå på LCHF-liknende diett. Ett eksempel er Eva Renner som først gikk på medisin og så måtte slutte med medisinen. En annen diett som sies å ha effekt er f.eks GAPS-dietten. Det er en diett som fokuserer på å lege tarmen, og selve det å helbrede fordøyelsen for å bli frisk, er helt vitalt.

En meget kort historikk bak GAPS teorien the Gut and Psychology Syndrome Diet

Gut and Psychology Syndrome Diet SCD (dvs. tarm og psykologi syndrom dietten) har sitt fundament i Specific Carbohydrate Diet (SCD) framforsket av Dr. Sidney Valentine Haas (1870 – 1964) for å helbrede fordøyelsessykdommer. SCD oppnådde stor popularitet etter at en mor, Elaine Gottschall, helbredet sitt eget barn fra Ulcerøs kolitt ved å følge dr Haas’ diettprogram. Elaine Gottschall ble en forkjemper for SCD, og er også forfatter av den populære boken Breaking the Vicious Cycle, – tarmhelse gjennom kosten.

Dr. Natasha Campbell-McBride har tatt for seg SCD og videreutviklet den ved å opprette en full protokoll i å helbrede fordøyelsesproblemer og påfølgende problemer fordøyelsen kan forårsake. Dr Campbell-McBride er ofte en av hovedtalerne på mange faglige konferanser og seminarer rundt om i verden. Hun taler til helsepersonell, pasientgrupper og foreninger. Hun er også medlem av The Society of Authors, har bidratt til boken Treating Autism by Edelson SM and Rimland B om behandling av autisme og medvirkende helseredaktør i en rekke magasiner og nyhetsbrev.

The Specific Carbohydrate Diet
av Elaine Gottschall

For å forstå hvordan dietten fungerer, er det viktig å forstå hvordan sykdomsprosessen i tarmen oppstår eller hvorfor dietten virker.
Spesifisert karbohydrat diett bygger på forståelsen av at Ulcerøs Kolitt, Crohns sykdom, Irritabel Tarmsyndrom og Cøliaki (glutenintoleranse), alle har oppstått som en konsekvens av overvekst og ubalanse i tarmbakteriefloraen. Ved å endre næringen vi inntar, kan vi påvirke tarmfloraen og få den tilbake i balanse, lege fordøyelseskanalen og gjenopprette riktig absorpsjon.

Tarmkanalen danner et rikt økosystem som består av over 400 bakteriearter. Noen er harmløse, andre ikke. I tarmen hos en frisk person vil disse ulike mikrobesamfunn konkurrere med hverandre om knappe ernæringsmessige ressurser. Dermed eksisterer de i en balansetilstand mens magesekken og tynntarmen kun har sparsom bestand av mikrobiell flora. I tykktarmen hemmes hvert enkelt overskudd over andre, og dette gjør at kroppen får for mye avfall og toksiner av en bestemt type mikrobe, som så vil overbelaste kroppen. Magen og øvre tarm er også beskyttet av høy surhetsgrad og av peristaltikkhandlingen, rytmiske sammentrekninger i muskellagene i fordøyelseskanalen.

Hashimotos tyreoiditt og Cøliaki – er det en sammenheng?
av Rojugere Judine

Cøliaki er en autoimmun tilstand. Autoimmune sykdommer angriper kroppens eget vev: nerver, sinn, tarmer, skjoldbruskkjertel, etc. Se for deg at et autoimmunt problem er som et aggressivt ildsted! Hver gang du kaster bensin på bålet, hva skjer? Mere flammer!

Hashimotos tyreoiditt er en autoimmun lidelse der alle organ blir angrepet og ødelegger skjoldbruskkjertelen. Med Hashimotos opplever man indikatorer både på hypotyreose og hypertyreose. Symptomer på Hashimoto sykdom er:

Opplevelse av å være sliten eller utkjørt
Kalde armer og føtter
Trenger ekstreme mye hvile for å fungere effektivt
Vektoppgang
Går ikke ned i vekten selv med redusert kaloriinntak
Hjerteklapp
Skjelver gjennom hele kroppen
Økt puls eller hjertefrekvensen
Søvnløshet
Listen kunne fortsette …

Dysfunksjon er den hyppigste årsak til Hashimoto og pasienten må få stoffskiftemedisin.
Men, flere cøliaki-pasienter har også indikasjoner på stoffskifteproblem, så ganske mange blir satt på tyroxin. Sliter man fortsatt over flere måneder, burde man få justert medisinerdosen.

Gluten skaper ofte problemer for skjoldbruskkjertelen. Gluten og skjoldbruskkjertelen har nemlig en lignende molekylstruktur. Når ufordøyd gluten feilaktig slipper inn i blodstrømmen, reagerer immunsystemet ved å ødelegge den. Gluten hører ikke hjemme i blodet, men på grunn av en altfor gjennomtrengelig tarmvegg / lekk tarm, kan gluten gå rett gjennom. Når immunsystemet ”markerer” gluten for å ødelegge det, markerer det også deler av skjoldbruskkjertelen, fordi det molekylære rammeverket er så likt. Dermed ødelegges også den. Så hver gang en person spiser gluten, havarere deler av skjoldbruskkjertelen. Ikke bare det, men personens stoffskiftesymptom trappes opp.
Det blir som å kaste bensin på bålet.

Nesten alle med en autoimmune sykdommer er følsomme for gluten, men de aller fleste reagerer også på kasein (i melk), ugjæret soya og gjær.

Hvordan finner du dette ut?
Da er det nødvendig med egnet diagnostisk screening.
Alle med glutenintoleranse eller cøliaki burde screenes for en autoimmun stoffskiftetilstand. På samme måte må alle med et autoimmunt stoffskifte screenes for glutenintoleranse og cøliaki. Selv om egnede analyser er viktige, er riktig behandling enda viktigere er .

Gluten-thyroid sammenhengen
av Chris Kresser

Flere studier viser en sterk sammenheng mellom AITD (medisinsk forkortelse for autoimmun tyreoiditt- både Hashimotos og Graves) og glutenintoleranse. Koblingen er så godt etablert, at forskerne foreslår at alle mennesker med AITD, må screenes for gluten intoleranse, og vice versa.

Hvordan forklares sammenhengen? Det handler om falsk identitet. Den molekylære struktur gliadin, glutens proteindelen, er ganske lik den i skjoldbruskkjertelen. Når gliadin bryter tarmens beskyttende barriere og kommer inn i blodbanen, blir det i immunsystem kodet for destruksjon. Disse antistoffer mot gliadin fører også til at kroppen nå angriper skjoldbruskvevet. Dette betyr at hvis du har AITD og du spiser mat som inneholder gluten, vil immunsystemet angriper skjoldbruskkjertelen.

Men enda verre er at immunrespons mot gluten kan vare opptil seks måneder hver gang du spiser det. Dette forklarer hvorfor det er så viktig å eliminere gluten helt fra kostholdet hvis du har AITD. Det er ingen «bare-litt» regel når det kommer til gluten, så det hjelper lite å være «nesten» glutenfri. Når du er glutenintolerant, må du være 100% glutenfri for å hindre at immuforsvarets ødeleggelse av skjoldbruskkjertelen.

«Vi må aldri glemme at maten pasienten spiser og som ikke kan fordøyes, gjør skade.»
Dr. Samuel Gee.

Flere kilder innen teorien:

http://chriskresser.com/the-gluten-thyroid-connection

http://www.drtraviselliott.com/hashimotos-specialist-portland-or/

http://komtillbaka.blogspot.no/2014/01/de-som-lyckats-laka-hashimotos.html

http://tarmochpsykologi.wordpress.com/full-gaps-diet/

http://www.washingtonian.com/blogs/wellbeing/health/how-a-gluten-free-paleo-diet-changed-my-life.php

http://www.stopthethyroidmadness.com/hashimotos/

http://www.celiaccentral.org/thyroid/

http://www.youralternativedoctor.com/hashimotos-thyroid-auto-immune/