B-vitaminene B12, B6 og B9
Mange som har hypothyreose har ofte mangel eller er i  verste fall på nedre referanse på verdier på en eller flere av disse som kan ligne på symptomene til hypothyreose.

B12 kalles også kobalamin

B6 kalles også Pyridoxin

B9 kalles også Folat/Folsyre

 

Her er en grei forklaring og skisse til hvordan B-vitaminene samarbeider med hverandre i kroppen: http://www.b-vitaminmangel.no/b-vitaminer/b12folatb6/

En høy andel av hypotyreose pasienter har B12 mangel ifølge Pubmed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18655403

 

B12 og Ferritin har en lei tendens til å synke ved lavt stoffskifte, og hver

for seg kan disse to manglene gi mange av de samme symptomene som stoffskiftet. Slå disse to mangler isammen, da får du garantert en ”nedtur” i kroppen.

I samme slengen kan homocystein øke, hvilket kan indikere kommende hjerte-/kar problemer og andre ting.

 

En av fallgrubene som forfølger et vanlig sunt kosthold er at vi noen ganger blir blinde for næringsstoffer vi kan mangle. Og i en verden av sunt kosthold, innebærer en av de vanligste næringsmangler vitamin B12,  som er en avgjørende næringsstoff for nerver, helse og bygging av røde blodceller som frakter oksygen rundt i kroppen. Kognitive ting i hverdagen, rett og slett.

Vitamin B12 mangel er spesielt vanlig blant vegetarianere og veganere, men det er også overraskende vanlig hos folk som spiser kjøtt og vanlig mat også, såkalte kjøttetere. Hvorfor? Jo, fordi vitamin B12 kan  bare bli absorbert i tynntarmen, og på grunn av vanlige tarmplager, selv mange kjøttetere som konsumerer høye nivåer av B12 er ikke i stand til å absorbere det i tarmen.

Dette fører til en rekke tilsynelatende mystiske helsemessige symptomer som faktisk kan eller har en enkel vanlig årsak: Vitamin B12 mangel.

IMG_0836 - versjon 2

Symptomer på B12 mangel

B12 mangel er sjokkerende utbredt. Studier viser nå at opptil 40% av befolkningen kan være mangelfull på vitamin B12  (1)

Her er noen av de vanligste symptomer på B12 mangel:

Brystsmerter eller kortpustethet
Tretthet eller uforklarlig svakhet
Svimmelhet, problemer med balanse, og besvimelse
Forvirring, hukommelsestap eller demens
Kulde, nummenhet eller prikking i hender og føtter
Sakte eller træge reflekser

Redusert nervesystem funksjon
Blek hud eller gulfarging av hud
Sår munn og tunge

I tillegg kan vitamin B12 mangel faktisk føre til at hjernen krymper, ifølge en University of Oxford studie. (2).

Selv om mer arbeid må gjøres både her i Norge og i utlandet, er det ifølge forskning allerede ting som tyder på en kobling mellom vitamin B12 mangel og Alzheimers, se også side 7 om nyere forskning om dette.

Hvis du (eller noen du kjenner) viser noen av symptomene nevnt ovenfor, oppfordres det til å å få undersøkt ditt eget vitamin B12 status og avgjøre om en mangel på dette næringsstoffet kan forårsake symptomene dine.  Igjen, er vitamin B-12 mangel spesielt vanlig hos veganere og vegetarianere fordi typiske vitamin B12 kilder (kjøtt, yoghurt osv.) er rett og slett ikke tilstede i dietter. Men selv kjøttetere kan være mangelfulle på B12 på grunn av dårlig fordøyelse. Dette gjelder spesielt for eldre mennesker som lider av en redusert evne til å absorbere næringsstoffer i deres tynntarmen. Og for mange av oss som har lavt stoffskifte.

Folk som er mangelfulle på vitamin B12 har fått injeksjoner av B12. Dette er ekstremt effektiv fordi den omgår fordøyelseskanalen og går rett inn i blodet. Den krever å bli injisert inn i kroppen av medisinske fagkyndige.

De fleste supplerer sine vitamin B12 som kosttilskudd enten som sugetabletter, i kapsler eller faste tabletter. Den mest tilgjengelige formen for vitamin B12 på markedet er den syntetiske form som faktisk er bundet til en cyanid molekyl. Det kalles Cyanokobalamin, og du finner den i alle som er laget av farmasøytiske selskaper og blir solgt til apotek og helsekost her i Norge og i utlandet.

Cyanokobalamin er syntetisk laget og denne cyanoforbindelsen kan man omtrent ikke finne ute i naturen. Bruker man Cyanobalamin gir det kroppen din merarbeid da dette bruker opp stoffer som glutation i vår kropp. Sammenlignet med cyanokobalamin, ser det ut til at methylcobalamin er bedre absorbert og beholdes i større mengder i vev. I enkle termer, er de brukt mye mer effektivt. Generelt er methylcobalamin  hovedsakelig brukt  i leveren, hjernen og nervesystemet. B12 som inneholder methylcobalamin er også viktig næring for synet vårt. Kombinasjonen av methylcobalamin og folinsyre ser også ut til å fungere bedre. Methylcobalamin er nødvendig for syntesen av melatonin og man får bedre søvnkvalitet. Methylcobalamin sies at det kan også forbedre stresshormonet kortisol. (3)

 

B12 som inneholder Methylcobalamin:

Den riktige formen for vitamin B12 kalles for Methylcobalamin. Dette er den formen som finnes i naturen, og det er pre-methylert, som vil si at den er klar for å settes til øyeblikkelig bruk i kroppen. Methylcobalamin har flere viktige fordeler fremfor cyanokobalamin:

* Økt absorpsjon

* Mesteparten blir beholdt i vevet

* Støtter produksjonen i kroppen

 

 Ed Sharpe om Methylcobalamin:

Den koenzyme formen for vitamin B12 er kjent som Methylcobalamin eller metyl B12. Det er den eneste formen for vitamin B12, som direkte kan delta i homocystein stoffskiftet. I tillegg konverterer homocystein til metionin via metyl B12 og genererer en økt tilførsel av samme (S-adenosyl metionin), kroppens viktigste metyl donor. (4)

 

Det er kanskje bare tre metoder for å absorbere vitamin B-12 som pålitelige og som fungerer:

1. B12 injeksjoner: Å få B12 injeksjoner må bli gjort av en utdannet medisinsk faglig, flere å flere mennesker velger å bruke B-12 injeksjoner som jo er bra og effektivt.

2. Sublingual absorpsjon: Er bra, og nesten alle sublinguale B12 produkter bruker cyanokobalamin form av vitamin, så sjekk innholdet på disse B12 sugetablettene når du handler over disk/nettet.

Man kan få Methyl B12 sugetabletter på 1000 mikrogram (1 mg) og 5000 mikrogram (5 mg) av merket Jarrow av fastlegen sin som blir skrevet ut på registreringsfritak da denne er oppført som ”Ikke-markedsført preparat”.

3. Hudabsorbsjon: Et nytt produkt er kommet og er tilgjengelig på markedet og som vil si er et vitamin B12 hudplaster som leverer methylcobalamin gjennom huden ved hjelp av en liten plaster som er plassert bak øret. Hvert plaster leverer 1000 mikrogram (1 milligram) av methylcobalamin (1666% DV) i en jevn frigjøring over en 1-2 dagers periode, hvoretter plasteret kan fjernes og kastes.

Et B-12 hudplaster inneholder:

Vitamin B12 (som methylkobalamin) 1000 mikrogram (1 milligram)

Folsyre 400 mikrogram

Andre ingredienser: Medisink hypoallergent lim

Dosering: Bruk 1-2 plaster per uke. Pakken rekker da i 1-2 måneder.

Opprinnelse: USA

Kan kjøpes i utlandet.

 

Det 4. alternativet:

Triobe som man kan få på resept av fastlege. Den har 3 stk B-vitaminer i seg. Den inneholder i følge Medisin Felleskatalogen: Folsyre 0,8 mg, cyanokobalamin (B12) 0,5 mg, pyridoksinhydroklorid (B6) 3 mg, hjelpestoffer. http://www.felleskatalogen.no/medisin/triobe-recip-564846

Behepan er åpenbart reseptfritt på svenske apotek. Man må spørre etter det, disse står ikke fremme i hylla. Det er den vanligste sorten. Innholdet i Triobe har bare halve dosen og koster nesten 4 ganger så mye som Behepan og Triobe er kun på resept her i Norge.

http://www.apotea.se/behepan-filmdragerad-tablett-1-mg-100-st

Folinsyre/Folsyre (B9) er viden kjent for å jobbe synergistisk med methylcobalamin for å støtte et sunt hjertefunksjon og nervesystem som vil de kognitive funksjonene vi har i kroppen.

B12, Metylmalonsyre (MMA) og Homocystein  må tas samtidig for å finne B12-mangel, men det viser bare direkte mangel. (5)

Grunnen er at B12 viser totalt B12, og aktivt B12 heter Holo-TC. Holo-TC (Holotranscobalamin) er en test for å sjekke det aktive B12 i kroppen vår. Den finnes ikke i Norge foreløpig, kanskje etterhvert. (6)

 

Referanser:

  1. http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7595423.stm
  2. http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7595423.stm
  3. Cyanocobalamin versus Methylcobalamin: http://www.dadamo.com/B2blogs/blogs/index.php/2004/02/07/cyanocobalamin-versus-methylcobalamin?blog=27
  4. http://www.health101.org/art_methylcobalamin.htm

5.    Disse lenker sier noe om opptaket av B12 og dermed så må man ta utvidede blodprøver som vil si Homocystein, MMA (Methylmalonsyre) og B-12 samtidig:
http://nevro.legehandboka.no/prover-og-svar/klinisk-kjemi/blodprover/metylmalonat-3000.html

http://tidsskriftet.no/article/1666209

http://tidsskriftet.no/article/439864

http://tidsskriftet.no/article/473111

  1. http://recoveringwitht3.com/blog/new-active-b12-test

 

 

Litt om B12 mangel:

http://nhi.no/sykdommer/blod/anemier/vitamin-b12-mangel-25890.html?page=all  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20838622 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21780182

Metformin kan gi vitamin B 12-mangel ved diabetes:

http://tidsskriftet.no/article/1476235 http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=411072

 

Generelt om B12 vitaminet:  

 http://www.b12d.org/book/export/html/1302 – ganske mye info der.

IMG_0327

MTHFR mutasjon (Methylenetetrahydrofolate reductase)

Noe nytt som har kommet til i de siste årene som omtrent nesten ikke er kjent her i Norge som vil si at de som har en av de mutasjonene skal ikke ha folsyre, som ikke fins i naturen og som blokkerer for bruk av B12 hos mange med MTHFR mutasjonen. Ca opptil halvparten har denne mutasjon. B12 med folsyre er ikke bra ifølge eksperter på MTHFR. Det hele er nok ganske nytt.

B12 kan ikke lenger bedømmes med blodprøver hvis man tar sprøyter, for det blir fort ganske høyt. Man må kjenne på seg hvor ofte man trenger de sprøytene. Mange får dem hver måned, noen trenger dem hver uke. Det har med MTHFR mutasjoner å gjøre, med methylasjon osv.

De fleste tåler fint cyanokobalamin, men noen med MTHRF mutasjoner trenger methylkobalamin, og en methylert folsyre, for de mangler noen enzymer for å methylere disse tingene.

Om man trenger methylcobalamin, avhenger av genene dine om man har MTHFR mutasjonen.

MTHFR har hovedsakelig to mutasjoner og er rett vanlig, og man kan være heterozygot, homozygot og compound og da gjeldes methylkobalamin, men i forskjellige doser alt etter hvilke mutasjoner som er ute og går.
Han sier at folat eller methylfolat er vanskelig, hør på foredraget. Det må være L-formen og ikke racemisk men er best ugjort.

 

Mulig at det enkleste er 23-and-me testen som tester for alt mulig, mens det fins egne gentester, det er ikke blitt fordypet i det ennå. Bare overskuddsinfo.
Mange med borrelia har denne mutasjonen, og det gjør at de ikke kan detoxe. Vanlige mennesker takler oftest flåttbitt uten problemer.

 

Mer informasjon om MTHFR kommer til etter hvert.

 

Referanser til MTHFR:

http://mthfr.net/

http://en.wikipedia.org/wiki/Hydroxocobalamin

http://mthfr.net/mthfr-mutations-and-the-conditions-they-cause/2011/09/07/

http://recoveringwitht3.com/blog/new-active-b12-test

http://www.mthfrsupport.com/

MTHFR-test kan gjøres i Sverige og er et offentlig tilbud: http://www.skane.se/sv/Webbplatser/Labmedicin_Skane/Verksamhetsomraden/Klinisk-kemi/Klinisk-kemi-startsida/FragestallningDiagnostik/DNA/DNA/MTHFR/

 

Internettside for 23andme: https://www.23andme.com/

23andme-testen tester også for MTHFR blant masse andre ting. 23andme gir bare rådata og de må tolkes.

Overskuddsinfo: http://forums.phoenixrising.me/index.php?threads%2F23andme-genetic-testing.9602%2F

I et forum om slektsforskning står det iblant litt om 23andme: http://www.disnorge.no/slektsforum/viewforum.php?f=2399

http://www.disnorge.no/slektsforum/viewtopic.php?t=101265&sid=2978385d0d96efc50f5201c9e74e26bc

Turnuslegen Jan-Øyvind Lorgen har sin egen Facebook side og denne link omhandler litt om B-vitaminer og teksten siteres derfra: https://www.facebook.com/groups/14059906845/doc/10151303751001846/#!/photo.php?fbid=438204936243174&set=a.418954941501507.100493.390543664342635&type=1&theater

Kan B-vitaminer hindre eller bremse utvikling av demens / kognitiv svikt?

Jeg har tidligere omtalt en studie som viste at personer med mild kognitiv svikt som fikk tilskudd med vitamin B6, B12 og folsyre i høyere doser enn myndighetene anbefaler, fikk redusert hjernesvinn med gjennomsnittlig 30 %(1). Personene med lavest B-vitaminstatus (målt ved homocystein) fikk redusert sitt relative hjernesvinn med 53 % sammenlignet med personer som fikk uvirksom behandling. Hjernesvinn er dessverre vanlig hos eldre, men det er enda mer uttalt hos personer med kognitiv svikt.

En ny to år lang studie undersøkte om tilskudd av B-vitaminer i høyere doser enn myndighetene anbefaler har noen klinisk betydning (2). Forsøkspersonene ble testet med diverse kognitive spørreskjemaer. Studien viste at personene som i utgangspunktet hadde lavest B-vitaminstatus (målt ved homocystein) fikk økt prestasjonsnivå. De andre opprettholdt sitt funksjonsnivå. Blant de som ikke fikk B-vitaminer ble det derimot sett et signifikant fall i kognisjonsnivå.

Referanser:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20838622

2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21780182

 

Intrinsic factor (Indre faktor)

Mange med hypothyreose sliter med å få tatt opp B12 i tarmen og noen ganger kan det være Intrinsic factor som utløser dette.

 

Intrinsic factor er et glykoprotein som produseres i parietalcellene i kjertler i mageslimhinnen. Intrinsic factor danner et kompleks med vitamin B12.  Extrinsic factor er betegnelse på vitamin B12. For at vitaminet skal absorberes i tarmen, må det kobles til et glykoprotein som produseres i magesekkens slimhinne. Dette glykoproteinet kalles intrinsic factor, dvs. indre faktor.

I den nederste delen av tynntarmen (ileum) finnes reseptorer med høy affinitet som betyr evnen til å reagere med hverandre for dette komplekset. Tilstedeværelse av intrinsic factor er derfor en forutsetning for effektiv oppsuging av vitamin B12. Mangel på intrinsic factor sees ved pernisiøs anemi. Pernisiøs anemi er en spesiell form for «blodmangel» som oftest skyldes tilstander i magesekk eller tarm som gjør at spesielt vitamin B12 ikke blir sugd opp.

Når vitamin B12 av annen grunn ikke suges opp i enden av tynntarmen, f.eks. etter at disse delene av tarmen er fjernet kirurgisk eller at den delen av magesekken som produserer intrinsic factor er fjernet kirurgisk.

Intrinsic faktor som er nødvendig for effektiv oppsuging av vitamin B12 i slutten av tynntarmen. Vitamin B12 er nødvendig for en rekke fundamentale stoffskifteprosesser. Det medvirker ved oppbyggingen av cellekjernens DNA, som er bærer av de arvelige egenskapene og styrer alle cellens kjemiske funksjoner. Ved mangel på dette vitaminet kommer det derfor i første rekke symptomer og tegn med utgangspunkt i vev med livlig celledeling, dvs. benmarg, som produserer røde og hvite blodceller samt blodplater, og fra slimhinnene i munnen og fordøyelseskanalen. Videre kan det komme symptomer fra nervesystemet.

Hvis intrinsic factor mangler, opptar tarmcellene mindre enn en tusendel av fødens innhold av vitamin B12, og dette er ikke tilstrekkelig til tross for at det daglige behovet for vitaminet bare er ca. 5 mikrogram (milliondels gram).

Årsaken til sykdommen er muligens en form for autoimmunisering, dvs. at det dannes antistoffer mot egne vev. Hos ca. halvparten av pasientene finner man antistoffer mot mageslimhinnens intrinsic factor.

 

Kilder:

http://nhi.no/sykdommer/blod/anemier/vitamin-b12-mangel-25890.html

http://www.livestrong.com/article/134307-intrinsic-factor-b12/

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002381.htm

IMG_3146

B6 (Pyridoxin)

 

Vitamin B6 påvirker funksjonen i skjoldbruskkjertelen og det krever at man må se på det store bildet og observere årsak og virkning angående konsekvensene av interaksjoner mellom næringsstoffer, hormoner og hjernen. Skjoldbruskkjertel hormon og vitamin B6 spiller en viktig rolle i utviklingen av hjerneceller. Forhold som reduserer skjoldbruskkjertel hormon kan føre til hjernecelle dysfunksjon. Utilstrekkelig nivå av vitamin B6 kan også føre til skjoldbruskkjertel-relatert depresjon.

 

B6 mangel kan påvirke vårt humør og hjernens funksjoner. Tryptofan kan omdannes til niacin ved hjelp av vitamin B6. Mangel på vitamin B6 kan derfor også føre til niacinmangel.

 

B6 er en vann-løselig vitamin. B6 er generelt sikker og det er vanskelig å ta for mye. Imidlertid kan nerveskader oppstå på ekstremt høye doser (100 mg per dag eller mer), så tilskudd utover dette bør gjøres med tilsyn av kvalifisert helsepersonell.

De rikeste kildene til vitamin B6 er kylling, fisk, lever, nyre, svinekjøtt, egg, melk, hvetekim og ølgjær. Andre gode kilder inkluderer brun ris, soyabønner, havre, fullkornsprodukter, peanøtter og valnøtter.

Langtidslagring, hermetisering, steking eller steke kjøtt kan ødelegge vitamin B6. Koking reduserer vitamin B6 innholdet fra maten på grunn av at det havner i kokevannet i stedet for å bli beholdt i maten.

Kroppen trenger vitamin B6, sammen med vitamin B12 og folinsyre, for å være i stand til å bryte ned et potensielt toksisk aminosyre biprodukt kalt homocystein. Høye nivåer av homocystein er assosiert med økt risiko for hjertesykdom og slag.

 

Mange med hypothyreose har problemer med magen, såkalt IBS (Irritabel tarm syndrom).

Den siste studie fra Norge som er fra 2011 viser at det å være nøye med kostholdet sitt slik at IBS ikke skal blusse opp samt hvis man bruker B6 da B6 kan spille en avgjørende rolle i alvorlighetsgrad, eller kanskje til og med utvikling av IBS.

 

Som andre vitaminer og mineraler, B6 arbeider med enzymer, har man nok av dette vitamin så kobles den kjemiske reaksjonen inn og som gjør at det starter reaksjoner i kroppen. Det er en viktig del av mer enn 100 enzymer som er involvert i produksjon av energi og protein. B6 må være til stede når kroppen bryter ned lagret sukker til energi, da det skaper byggesteinene som vil bli protein, og da det gjør hjernen og nervesystemet av fosteret. Forskning tyder også på at B6 kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom og komplikasjoner av diabetes.

B6, B12 og Folsyre samarbeider med hverandre i kroppen, blir den ene i ubalanse så forstyrrer dette de andre, dette gjelder både for hypothyreose pasienter og friske mennesker.

Vitamin B6 spiller en rekke viktige roller i kroppen, bidrar til å regulere alt fra energiproduksjon til metabolismen til syntese og nedbrytning av aminosyrer. Det er en kritisk komponent som kreves for DNA-produksjon, immunfunksjon og nerve, muskel og røde blodcellers helse.

Studier tyder på at økt vitamin B6 inntak kan bidra til å forebygge eller lindre helseproblemer så variert som carpal tunnel syndrom, menstruasjon og premenstruelle problemer, depresjon, diabetes, hjertesykdom, HIV, nyrestein, endometriose, og morgenkvalme. I kombinasjon med vitamin B12 og folsyre, kan vitamin B6 også bidra til å beskytte mot Alzheimers sykdom.

Kilder:
1. Studie i fra Norge (2011):

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21636013

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=21636013

2. http://www.vitasearch.com/get-clp-summary/39778

3. http://www.nutripeople.com/news?963
4. http://www.guidetohealth.com/library/Natures-Medicines/Vitamin-B6/

5. Forstå hva B6 betyr og hva det gjør for deg: http://www.vitaminupdate.com/definition.cfm/id/9.html

IMG_1418

B9  FOLAT/FOLSYRE

Ofte får mange med hypothyreose  mangel på Folat/Folsyre og som har lignende symtomer som selve sykdommen hypthyreose.

.

Folat eller folsyre, er en viktig B-vitamin som er nødvendig for riktig dannelsen av røde blodceller og deres inndeling og DNA syntese. Dette vitamin deler en viktig, men samtidig en indirekte forhold med hypothyreose. Hvis du har denne tilstanden, og ikke får tilstrekkelig folat i kosten din, kan du ha økt risiko for hjertesykdom.

 

Folsyre, hypotyreose og homocystein
Forskning publisert i «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism» kobler lavt folat status til hypotyreose. Lav folat spiller en rolle i forhøyede nivåer av homocystein, høye nivåer av homocystein er ofte sett hos pasienter med hypotyreose. Homocystein er en aminosyre som dannes i kroppen, og forhøyede nivåer øker risikoen for åreforkalkning, hjerneslag, embolier og hjerteinfarkt. Lave nivåer av folsyre er forbundet med homocystein fordi folinsyre, blir benyttet ved nedbryting av homocystein.

 

Årsaker til lav folat når du har hypotyreose
Hos friske individer er folsyre omdannet til L-metyl folat, som er den biologisk aktive form av vitaminet. Hypothyreose fører til en reduksjon i aktiviteten av enzymet methylenetetrahydrofolate reduktase, som er ansvarlig for å produsere L-metyl folat i leveren. Lave nivåer av L-methyl folat resultere i for høy nivåer av homocystein. Det indirekte forholdet kunne være utløsende i økende risiko for kardiovaskulær sykdom hos mennesker med hypothyreose.

Folater er vannløselige B-vitaminer, som spiller en nøkkelrolle i sentrale metabolske veier. Folater er for eksempel nødvendig for celledeling eller celle reparasjon. Det finnes et preparat som heter Metafolin og som er av L-methylfolate, kroppens foretrukne form for folat. Metafolin blir direkte brukt av den menneskelige organisme, direkte involvert i å senke homocystein i blodet, og den eneste formen for folat som er i stand til å krysse blod-hjerne barrieren. Bruk kapsler.

Du kan supplere med folat hvis inntaket via kosten er utilstrekkelig. Se etter produkter som inneholder Metfolin kjede eller som «5-methyltetrahydrofolate» eller «5-MTHF» på etiketten. Unngå produkter som sier «folsyre» på etiketten. Sørg for å sjekke din multivitamin, fordi de fleste multivitaminer inneholder folsyre og ikke folat.
Kvinner som planlegger å bli gravide bør spise mellom 800 og 1200 mcg av folat per dag i flere måneder før starten av svangerskapet. Med mindre du spiser kylling eller kalvelever og betydelige mengder av grønne blader på regelmessig basis, er det vanskelig å få dette fra kosten alene. Hvis du er gravid eller prøver å bli gravid, anbefales det å supplere med 600-800 mcg av folat per dag, avhengig av kostholdet. Solgar, Thorne er en god merkevare, men det er flere andre som vanligvis bruker 5-MTHF og som er laget og er bra for din helse. Bruk kapsler.

Gode kilder til folate inkludere grønnsaker som romanosalat, spinat, asparges, nepegrønnsaker, sennep, persille, grønne grønnsaker, brokkoli, blomkål, rødbeter, og linser. Ikke overraskende, noen av de beste matkilder til folat er kalvelever og kyllinglever.

 

Kilder:

http://chriskresser.com/folate-vs-folic-acid

http://www.livestrong.com/article/430941-hypothyroidism-folic-acid/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22050771 og som kan gå videre til dette: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=22050771%5BPMID%5D&report=imagesdocsum

Lenker:

Ny måte å sjekke B-vitaminer på fra sykehuset i Vestfold:
http://www.sykehuset-vestfold.no/aktuelt/nyheter/Sider/kobalaminstatus-ny-analyse-for-undersokelse-av-kobalaminstatus-aktivt-vitamin-b12.aspx

Legeforeningen – om B12
http://legeforeningen.no/PageFiles/140551/B12_v%C3%A5rm%C3%B8tet2013.pdf