Goitrogener er navnet på stoffer som påvirker skjoldbruskkjertelen slik at den produserer mindre stoffskiftehormoner. For hyperthyroide, altså de med høyt stoffskifte, er det i orden å spise mye av denne maten

Goitrogener finnes i en del vanlig mat som for friske mennesker regnes som meget sunn. Det finnes ikke holdepunkter for at et stort inntak av disse matvarene over tid kan føre til stoffskiftesykdom hos i utgangspunktet friske mennesker, men det kan gjøre sykdommen verre om man allerede har en diagnose, og det finnes de som teoretiserer at stort inntak av slike matvarer kan utløse thyroideasykdommer hos de som allerede er i faresonen.

Mesteparten av goitrogenene kan bli delvis eliminert gjennom oppvarming eller andre former for prosessering. Det oppfordres altså på det sterkeste til å ikke innta følgende mat i rå tilstand i store mengder:

* Afrikansk kassava
* Babassu (en palme med kokosnøttfrukt som finnes i Brasil og Afrika)
* Bok Choy
* Brokkoli
* Rosenkål
* Kål (alle typer)
* Blomkål
* Grønnkål
* Kålrabi
* Hirse
* Sennep
* Fersken
* Peanøtter
* Pinjekjerner
* Reddiker
* Kålrot
* Spinat
* Jordbær
* Turnips
* Vannkarse
* Soya

http://thyroid.about.com/od/symptomsrisks/a/All-About-Goitrogens-thyroid.htm

http://www.balderklinikken.no/artikler/225/article/item/null


Mer om kosthold

http://thyroid.about.com/od/thyroidbasicsthyroid101/a/10-Things-To-Know-About-Thyroid-Disease-Foods-And-Drinks.htm

http://thyroid.about.com/od/symptomsrisks/a/All-About-Goitrogens-thyroid.htm

https://www.vitusapotek.no/Sykdom-og-plager/Stoffskifte/Lavt-stoffskifte/

http://www.doctoroz.com/blog/lisa-lynn/3-ways-boost-thyroid-function